V SNM otvárajú výstavu ľudového bábkarstva

Výstava s tematikou ľudového bábkarstva – S drôtom v hlave /Ľudové bábky zo zbierky Antona Anderleho bude v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave od 4. decembra do 28. marca budúceho roka. Výstavu pripravili Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave, Múzeum bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň a rodina Anderlovcov.

História ľudového bábkarstva na Slovensku, ako prejavu ľudovej tvorby a predchodcu slovenského ochotníckeho a profesionálneho bábkového divadla, patrí v súčasnosti k menej známym a prebádaným umeleckým oblastiam. Okrem jedinečných predstavení zahŕňa všetko, čo patrilo k životu a vybaveniu ľudových umelcov – kočovných bábkarov: maringotky, divadelné scény, dekorácie, opony, rekvizity, kostýmy a samozrejme bábky.


Už na prelome 16. a 17. storočia sa bábky objavujú vo svete kočovných divadelných spoločností, ktoré prichádzajú na naše územie najmä z Talianska, Nemecka a Anglicka. Prvé zmienky o ich účinkovaní na Slovensku sú z rokov 1609 a 1750 – 1770 z Bratislavy. Na vznik domácej bábkohereckej tradície však mali vplyv až návštevy moravských a českých bábkarov začiatkom 19. storočia. Ako prvý slovenský bábkar je známy Ján Stražan (1856–1939), zaučený u českého bábkara Homolku. Bábkarstvu sa u nás venovalo mnoho slávnych rodín. Medzi najvýznamnejších patria Anderlovci.


Výstava v SNM s vyše 300 vystavenými bábkami sa zaoberá niekoľkými témami: ľudovým bábkarstvom (Európa, Čechy a Slovensko, slovenskými bábkarskými rodmi), ľudovou bábkou (prehistória, typológia, materiál a manipulácia), ľudovými bábkami slovenskej a českej proveniencie a iných kultúr, archetypom komickej postavy – gašparka, démonickými postavami v ľudovom bábkarstve a zvláštnym typom tzv. trikových bábok v časti „Varieté“.


Z formálneho hľadiska výstava spája expozíciu neživých premetov – bábok s „oživeným“ multimediálnym priestorom: videoprojekciou dokumentov – Život, práca a umenie ľudového bábkara Bohuslava Anderleho v Banskej Bystrici (Divadelný ústav, Bratislava 1972), Maringotka (STV a Furiafilm, Bratislava 2008) a záznamov z Anderleho predstavení a interaktívnym priestorom pre tvorivé dielne a improvizované divadielka pre návštevníkov v rámci sprievodných podujatí v SNM.


Agentúru SITA informovala Zuzana Vášáryová z Oddelenia prezentácie a marketingu SNM.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.