V SNM budú do človeka v špeciálnom obleku šľahať blesky

Všetci, čo milujú zázraky prírody a fyzikálne pokusy by mali prísť v sobotu do Kaviarne Múzeum, ktorá sídli v hlavnej budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave. Od 15:00 do 18:30 tam môžu stráviť Popoludnie s Teslom, ktoré je sprievodným podujatím k výstave Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku o géniovi 20. storočia Nikola Tesla – Človek, ktorý rozsvietil svet.

Lákadlom pre návštevníkov je najmä jedinečná Teslashow, teda atrakcia, pri ktorej budú do človeka v špeciálnom obleku šľahajú blesky. Túto šou zažijú prítomní na začiatku i na záver programu. Okrem toho na nich čaká aj tvorivá dielňa so študentmi Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej s názvom Teslove blesky modifikované zvukom. Na tému Všetky Teslove tajomstvá v minulosti a súčasnosti je pripravená prednáška, po nej príde na rad diskusia. Vstup na celé podujatie je zadarmo.

Výstava Nikola Tesla – Človek, ktorý rozsvietil svet má životopisnú a náučnú rovinu a Teslove vynálezy prezentuje zrozumiteľnou formou. Zachytáva jeho cestu z rodného Chorvátska po pobyt v USA. Študenti technických vysokých škôl predvedú návštevníkom Teslov transformátor s napätím stotisíc voltov, medené vajce, ktoré možno postaviť na hrot, elektrónkovú cievku aj Faradayovu klietku. Odvážlivci môžu v klietke zblízka pozorovať umelý blesk, pred ktorým ich ochráni jej kovová konštrukcia. Exponáty a panely dopĺňajú tri dokumentárne filmy. Prvý približuje vynálezcovo detstvo, ďalší zachytáva otvorenie hydrocentrály na Niagarských vodopádoch a tretí zobrazuje invenčnosť Teslovho myslenia.

Agentúru SITA informovala Markéta Plichtová z Oddelenia prezentácie a marketingu Slovenského národného múzea.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

V martinskom múzeu v auguste ožívajú tradície

Vyrábať šperky, piecť medovníky či tkať – to všetko sa môžu naučiť návštevníci Slovenského národného múzea v Martine. Druhú časť letnej sezóny spestrí múzeum návštevníkom tvorivými dielňami na tému ľudovej kultúry a prezentáciou zvykov spojených so zberom úrody. Každý utorok sa priučia tajomstvu rôznych remesiel – od výroby šperku cez pečenie medovníkov po spracovanie textilu a maľbu na sklo. Vrcholom martinského leta bude už tradične podujatie Dožinky v Múzeu slovenskej dediny prezentujúce tohtoročnú úrodu, ale aj ľudové pracovné postupy a tradície, ktoré sú už v dnešnej spoločnosti veľmi zriedkavé.

Osemdesiat rokov národného múzea v hlavnom meste

Osemdesiate výročie od slávnostného otvorenia v Bratislave oslávi začiatkom mája Slovenské národné múzeum (predtým Zemedelské múzeum). Jubileum svojho vzniku si múzeum, ktoré má v súčasnosti najvyšší počet zbierok na Slovensku, pripomenie presne 4. mája. Ako ďalej agentúru SITA informovala Jana Huttanová z oddelenia prezentácie a marketingu Slovenského národného múzea (SNM), pred 80 rokmi – 4. mája 1930 sa v novopostavenej sídelnej budove Zemedelského múzea na Vajanského nábreží na jej slávnostnom otvorení zišli vtedajší najvyšší predstavitelia politického a verejného života Československa, zástupcovia diplomatického zboru, kultúrnych inštitúcií, hospodárskych korporácií, vysokých a špecializovaných škôl s poľnohospodárskym zameraním. Prvých návštevníkov múzea čakali expozície troch novozriadených múzeí – Zemedelského múzea (1924), Lesníckeho múzea (1927) a Slovenského vlastivedného múzea (1923).