V Slovnafte sa mení výrobná hala na galériu

Obrázok k článku (refinerygallery.sk)

Bratislave pribudne nová zrekonštruovaná industriálna stavba. Stará montážna hala Slovnaftu sa na galériu premení už túto jar. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár, po dvoch rokoch práce sprístupnia verejnosti na jar montážnu halu už ako Refinery Gallery. "Generálnym partnerom a vlastníkom objektov je rafinérsko-petrochemická spoločnosť Slovnaft, z ktorej iniciatívy vzišiel aj prvotný nápad revitalizácie nevyužívaného priemyselného územia v lokalite Vlčie hrdlo, v nevýrobnej časti areálu Slovnaftu," uviedol pre agentúru SITA Molnár.  

Galéria ponúkne nové možnosti kultúrno-spoločenského života mesta a jeho obyvateľov. Poskytne priestor na prezentáciu súčasného umenia slovenských a zahraničných autorov formou výstav, koncertov, predstavení či workshopov. V stálej expozícii dobových fotografií rafinérky Apollo a artefaktov z výrobných hál fabriky priblíži históriu Slovnaftu. Refinery Gallery tiež poskytne možnosť organizovania rôznych podujatí, ako sú napríklad konferencie.

Otvorením galérie sa plán obnovy starých priemyselných stavieb v areáli Slovnaftu nekončí. Neskôr bude podľa Molnára otvorená kaviareň s terasou, na prízemí reštaurácia a predajné prevádzacie priestory s dizajnérskymi produktmi. Do konca tohto roka pribudne ku hlavnej hale galérie ďalšia, ešte väčšia sála s tanečným parketom a veľkým vestibulom s možnosťou ich priameho prepojenia. "Sála bude vhodná, okrem už spomenutých kultúrno-spoločenských akcií a koncertov, aj pre tanečné súťaže, plesy, show či módne prehliadky. Celková veľkosť a rozmiestnenie priestorov veľkoryso postačuje pre plánovanú kapacitu 1000 návštevníkov," doplnil Anton Molnár.

Ako dodal hovorca Slovnaftu, rekonštrukciu a prevádzku objektu vykonáva tím z Design factory, ktorý je pod hlavičkou ADOM.M studio, s.r.o. aj investorom celého projektu. Za svoju prácu dostali v minulosti niekoľko odborných cien, napríklad cenu Slovenskej komory architektov CE.ZA.AR 2007 za rekonštrukciu budovy Design factory na Bottovej ulici. Architektom projektu je Martin Paško. Návštevníci galérie budú môcť bezplatne parkovať a do galérie sa tiež bude dať mestskou hromadnou dopravou, nachádza sa totiž neďaleko zástavok autobusov pri Slovnafte.

Viac na stránke: www.refinerygallery.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články