V skanzene privítajú rusínsky Nový rok tradičnou zabíjačkou

V Slovenskom národnom múzeu – Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku oslávia v sobotu 12. januára rusínsky Silvester. V areáli skanzenu sa od 10:00 začne podujatie nazvané Novoročné vinšovanie… Ako informoval agentúru SITA riaditeľ svidníckeho múzea Miroslav Sopoliga, návštevníci sa môžu tešiť na tradičnú zakáľačku a hneď v ten istý deň si pochutnajú na jaterniciach, klobáse, kapuste s mäsom a ovarovej polievke. Okrem čerstvej zabíjačkovej hostiny tu budú ponúkať svoje špeciality aj miestne mäsiarske, pekárenské a včelárske firmy. Pre deti organizátori pripravili zimné radovánky – súťaže na snehu. V kultúrnom programe zaznejú novoročné koledy a pre dobrú zábavu bude hrať Dedinský folklórny súbor Kurovčan z Kurova. Vyvrcholením sviatočného dňa bude novoročná veselica. Sopoliga odhaduje, že zábava bude trvať do druhej hodiny raňajšej. Ide o druhý ročník podujatia, vlani sa na ňom zúčastnilo vyše tisíc ľudí.

Spoluorganizátormi Novoročných vinšovaní sú Mesto Svidník a Občianske združenie Chránime kraj pod Duklou. Nad podujatí prevzal záštitu predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Keramické trhy v Pezinku

Siedmy ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy sa uskutoční od 11. do 13. júna 2010 v Pezinku. Svoje umenie a výrobky z pálenej hliny príde do Pezinka predstaviť viac ako 150 keramikárov a hrnčiarov zo Slovenska, Čiech, Moravy, Bulharska, Poľska a Maďarska. Podujatie sa koná s podporou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša a primátora mesta Pezinok Olivera Solgu. Agentúru SITA informoval Radko Duda z Oddelenia komunikácie s médiami a verejnosťou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Vianoce od Lucie do Troch kráľov v múzeu

Od Lucie do Troch kráľov pripravilo Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou v okrese Vranov pre svojich návštevníkov programy s témou Vianoc a zimného zvykoslovia. Pásmo podujatí pomenovali Śčeśľive śvjatočki v nárečí Šariša. V múzeu si hostia môžu nakúpiť drobné vianočné pečivo, ozdoby do bytu aj na vianočný stromček. Zabaviť ich príde folklórny súbor Oblík a Vederko.

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.