V skanzene pod hradom Stará Ľubovňa pribudne ďalšia budova, budujú Slovenskú ulicu

Obrázok k článku

V skanzene pod hradom Ľubovňa pribudne v najbližších týždňoch ďalšia stavba, pôjde o sýpku z obce Hromoš (okr. Stará Ľubovňa) z polovice 20. storočia. Jej poskladaním sa doplní ďalší objekt do novej ulice v skanzene, nazvanej Slovenská ulica. Opäť bude predstavovať ukážku toho, ako to kedysi vyzeralo na dedine. „Takýmto spôsobom sa nám vyprázdni naša skládka, pôjde o poslednú stavbu z nej. Tešíme sa tomu, že ju dostaneme na oči verejnosti. Umiestnenie na skládke takýmto stavbám neprospieva, stáva sa, že tam hnijú a podpíše sa na nich aj zub času,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík. Verejnosti však bude sýpka sprístupnená až v budúcom roku. Múzeum získalo na jej postavenie 15-tisíc eur z Fondu na podporu umenia.

 

Naposledy pribudla v Ľubovnianskom skanzene drevenica z obce Údol, postavili ju v tomto roku. Podobne ako plánovanú sýpku si ju budú môcť návštevníci pozrieť až na budúci rok. Ako v minulosti informovala etnografka Ľubovnianskeho múzea Barbora Šumská, stavba potrebuje určitý čas na to, aby sa ustálila, až potom sa môže pokračovať v úpravách interiéru a jeho zariaďovaní. Drevenica by mala byť vybavená kópiami tradičného nábytku, nachádza sa tam aj funkčná pec. V objekte plánuje múzeum organizovať tvorivé dielne a edukačné programy pre deti a študentov.

 

Ľubovniansky skanzen bol verejnosti sprístupnený v roku 1985, nateraz je návštevníkom prístupných 27 objektov. Nachádzajú sa v ňom napríklad zrubové obytné domy postavené v prvej tretine 20. storočia, dom pastiera z Litmanovej, roľníka a obecného richtára z Veľkej Lesnej, ale aj roľnícka usadlosť z Údola či stolárska dielňa. Súčasťou usadlostí sú aj maštale, stodoly a sýpky. V areáli si tiež návštevníci môžu pozrieť zrubovú kováčsku vyhňu z obce Torysa z druhej polovice 19. storočia a mlyn zo Sulína. Skanzenu dominuje drevený gréckokatolícky chrám z Matysovej z roku 1833, ktorý patrí k najvýznamnejším pamiatkam ľudovej sakrálnej architektúry na východnom Slovensku. Do expozície bol premiestnený v roku 1979 a v roku 1991 bol opätovne vysvätený.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Skanzen Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských kúpeľoch

Návštevníci Bardejovských kúpeľov si môžu počas veľkonočných sviatkov naplánovať prehliadku skanzenu. Ako informoval tlačovú agentúru SITA lektor Múzea ľudovej architektúry Andrej Holtman, okrem Veľkého piatku budú mať otvorené počas troch sviatočných dní. Hostí tu radi privítajú v sobotu, v nedeľu aj v pondelok. Návštevné hodiny určili od 9:30 do 15:00. V nedeľu 4. apríla tu bude aj svätá liturgia v gréckokatolíckom drevenom chráme Ochrany Presvätej Bohorodičky. Postavili ho pred 380 rokmi v Mikulášovej a nedávno ho zrekonštruovali. Bohoslužba sa začne o 9:30. Po odchode veriacich sa brána s voľným vstupom do kostolíka uzatvorí a chrám bude prístupný ako súčasť skanzenu.

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.