V skanzene pod hradom Ľubovňa ponúknu po prvýkrát Deň kapusty

Obrázok k článku

Proces prípravy kapusty v sudoch, ale aj jedlá starých mám, ktoré pripravovali z kapusty počas jesenných dní, predstaví prvý ročník Dňa kapusty. Ten ponúkne v sobotu skanzen pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni. „Nakladanie kapusty do sudov predstavovalo pre našich predkov, keď bola hojná úroda, vážny obrad. Chceme návštevníkom ukázať celý tento proces, keď chlapi hobľovali a ženy dobrej váhy, ako sa hovorí, krv a mlieko, deptali, teda utláčali kapustu nohami. Predstavíme tiež ingrediencie, prísady a rôzne roztoky, ktoré umožnili kvasenie kapusty,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

 

Súčasťou podujatia, ktoré sa bude v sobotu konať v čase od 13:00 do 15:00, bude hudobné pásmo folklórneho súboru Poľana z Jarabiny. Návštevníci si rovnako budú môcť sami vyskúšať deptanie kapusty a rovnako ochutnať jedlá z kapusty, pripravená bude ukážka kuchyne v starom mlyne. „Máme špeciálne recepty, napríklad v Starej Ľubovni pripravovali veľmi dobrý kapustník, ale ponúkneme napríklad aj zemiakové placky s kapustou a slaninkou,“ dodal Mikulík. Kapusta bohatá na vitamíny bola podľa riaditeľa múzea základnou surovinou v jedálničku našich predkov a rovnako je to aj dnes. „Dodnes ľudia, keď na nich niečo tak povediac lezie, konzumujú kyslú kapustu v surovom stave či šťavu z kapusty,“ povedal.

 

Podujatie by sa malo v múzeu ľudovej architektúry pod hradom, skanzene, stať novou tradíciou. „Chceme si hlavne pripomenúť to, že dnes sa všetci ľudia vracajú k starším časom. Zistili, že naši predkovia boli veľmi vynaliezaví a to, čo im príroda poskytla, vedeli do poslednej bodky, do posledného zrnka spracovať,“ uzavrel Mikulík, podľa ktorého sa podujatie uskutoční za každého počasia.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články