V Skalici zmenili jezuitský kostol na kultúrne centrum

Obrázok k článku (vino-masaryk.sk)

Bývalý jezuitský Kostol sv. Františka Xaverského v centre Skalice sa po rekonštrukcii za 2,5 milióna eur zmenil na reprezentatívny kultúrny stánok. O slávnostné otvorenie sa podľa primátora Stanislava Chovanca postará 27. novembra adventným koncertom Moyzesovo kvarteto. Rozoznieť sa má aj organ, ktorý radnica do kostola s dokonalou akustikou kúpila v Anglicku.

Po rekonštrukcii má kostol podľa Antónie Karlíkovej z mestského úradu vynovenú strechu, okná, omietky, vykurovanie, zázemie pre účinkujúcich aj divákov. Rukami reštaurátorov prešli aj štukové výzdoby a maľby. V priebehu novembra bude čas na dokončovacie práce. Netradičný priestor s kapacitou 400 divákov bude slúžiť na koncerty, divadelné predstavenia, výstavy a ďalšie kultúrne aktivity.

Jezuitský kostol z prelomu 17. a 18. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou. Na rozdiel od väčšiny iných kostolov nepatrí cirkvi, ale mestu. V minulosti bol využívaný aj ako sýpka alebo sklad. Radnica získala väčšinu peňazí na rekonštrukciu kostola z eurofondov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kostol v Bátovciach evanjelici kompletne obnovili z fondov

Evanjelický kostol v Bátovciach v okrese Levice je kompletne obnovený. Miestnemu evanjelickému zboru sa podarilo získať na rekonštrukciu tejto kultúrnej pamiatky peniaze z fondov. Spolu 269 916 eur poskytol finančný mechanizmus Európskej hospodárskej pomoci, rovnakú čiastku Nórsky finančný mechanizmus a 95 264 eur išlo zo štátneho rozpočtu. Ako informoval dnes na tlačovej besede projektový manažér Ján Mesík, zámer vznikol už v roku 2006. „Na druhý pokus sme získali grant v stopercentnej výške, nebolo potrebné finančné spolupodieľanie,“ uviedol. Samotná rekonštrukcia sa začala v júli 2009, obnovený kostol slávnostne posvätia 30. mája 2010. Chrám má novú fasádu, krytinu, systém odvodu dažďovej vody, ktorá sa predtým držala popri stenách. Vynovené je aj blízke okolie kostola.