V Ružomberku opravia takmer 170-ročný stĺp so sochou Panny Márie

Obrázok k článku

Ružomberská radnica opraví sochu Panny Márie Nepoškvrnenej, ktorá stojí pred budovou mestského úradu na trojbokom pilieri – mariánskom stĺpe z roku 1858.

 

„Aj vďaka podpore z programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom a finančnej participácii mesta urobíme do konca septembra 2017 reštaurátorské práce. Budú zamerané na vyčistenie okolia sochy, chemické čistenie a odstránenie nánosov, cementových tmelov, náterov, injektáž a lepenie prasklín a ulomených častí, vyplnenie poškodených a vypadaných špár a farebnú retuš a scelenie polychrómie,“ uviedla vedúca oddelenia regionálnej politiky ružomberskej radnice Gabriela Demčáková. Podľa jej slov spôsob rekonštrukcie bude závisieť od miery poškodenia a tá bude vykonaná buď priamo na mieste alebo prevozom sochy do reštaurátorského ateliéru.

 

Práce na obnove kultúrnej pamiatky bude realizovať Pamiatkový úrad SR prostredníctvom Oblastného reštaurátorského ateliéru Levoča. „Týmto vyvrcholí päťročné úsilie miestnej samosprávy o rekonštrukciu dominanty námestia Andreja Hlinku,“ dodal asistent primátora Michal Praženica.

 

Autorom sochy Immaculaty na námestí v Ružomberku je podľa radnice pravdepodobne Alexander Belopotocký. Toto umelecké dielo, ktoré je od roka 1963 vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku, bolo naposledy opravované v 90-tych rokoch minulého storočia.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na spišskonovoveskú kostolnú vežu treba 9 miliónov

LEVOČA 10. januára 2001 (SITA) – Komplexné zreštaurovanie severného operáku (oporný múr) a balustrády na kostole sv. Jakuba v Levoči v hodnote 8,2 mil. Sk bolo v roku 2000 najvýznamnejšou akciou Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči. Okrem toho, levočskí reštaurátori pokračovali v obnove nástenných malieb v kostole v Červenom Kláštore. Komplexná injektáž klenby a fixácia kamenných rebier v lodi kostola si vyžiadali takmer 0,7 mil. Sk. V Spišskej Novej Vsi sa reštaurátori zamerali na komplexný reštaurátorský prieskum a záchranné práce na fasáde Provinčného domu.

Levočskí reštaurátori predstavujú svoju tvorbu

LEVOČA 24. mája (SITA) – V objekte historickej Radnice v Levoči sprístupnili dnes výstavu Reštaurátorská tvorba 1995-2000 Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči. Je to už tretia výstava, ktorou levočskí reštaurátori prezentuje svoju tvorbu. Počas tohto obdobia realizovali takmer sto akcií od reštaurovania obrazov po kompletnú obnovu pôvodných nástenných malieb a rekonštrukčné práce na drevených oltároch a kostoloch. Na výstave je inštalovaná predovšetkým fotografická dokumentácia a textové informácie k jednotlivým akciám reštaurátorov. Dotvárajú ju trojrozmerné exponáty, originály, ktoré reštaurovali pracovníci ORA v Levoči.