V Ružomberku opravia takmer 170-ročný stĺp so sochou Panny Márie

Obrázok k článku

Ružomberská radnica opraví sochu Panny Márie Nepoškvrnenej, ktorá stojí pred budovou mestského úradu na trojbokom pilieri – mariánskom stĺpe z roku 1858.

 

„Mesto objedná reštaurátorský prieskum, ktorý odhalí stupeň poškodenia tohto diela. Na základe jeho výsledku budeme vedieť sumu, ktorú investujeme do obnovy sochy. Financie by sme chceli ešte v tomto roku získať formou dotácie z ministerstva kultúry,“ informoval médiá prostredníctvom tlačovej správy Martin Hromada, vedúci oddelenia regionálneho rozvoja a kultúry ružomberskej radnice. Podľa jeho slov by mal prieskum stáť do tisíc eur.

 

Dielo vyhlásili v roku 1963 za národnú kultúrnu pamiatku. Naposledy ho opravovali začiatkom 90. rokov minulého storočia. Autorstvo sochy Panny Márie býva najčastejšie pripisované ružomberskému rezbárovi Alexandrovi Belopotockému a datuje sa do roku 1856.

 

Novobarokový mariánsky stĺp so sochou je jednou z dominánt Hlinkovho námestia. Mariánske stĺpy boli v mestách stavané ako symbol ochrany pred epidémiami. „Pozoruhodnosťou tohto ružomberského diela je, že stĺp s umelecky kvalitnou sochou je jediným monumentálnym exteriérovým sochárskym dielom z 18. a 19. storočia v regióne,“ doplnil asistent ružomberského primátora Michal Praženica.


Kamenná pozlátená socha Panny Márie Nepoškvrnenej stojí na zemeguli ovinutej pozláteným hadom. Okolo hlavy má socha tzv. gloriolu s dvanástimi hviezdičkami. „Oplotenie tohto diela malo význam pri konaní trhov v minulosti, bolo ochranou pred poškodením. Kým v ostatných mestách chýba, v Ružomberku sa plot zachoval. Aj tento fakt robí náš stĺp jedinečným,“ dodal Hromada.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mariánsky stĺp bude opäť v plnom lesku

BRATISLAVA 14. mája 2001 (SITA) – Mariánsky stĺp na bratislavskom Františkánskom námestí je už mesiac zakrytý lešením. Reštaurátorsky ošetriť túto vzácnu kultúrnu pamiatku na vlastné náklady v rámci programu zachovania historických pamiatok sa rozhodla nadnárodná spoločnosť Unilever. Nad reštaurátorskými prácami, ktorými bol poverený akademický sochár Miroslav Polgár, má odborný dohľad Pamiatkový ústav v Bratislave.