V prezidentskom paláci vlhnú múry a padá omietka, v opravách sa pokračuje

Foto: http://sussy-boba.webnode.sk

V bratislavskom Grassalkovichovom paláci stále vlhnú múry a opadáva omietka, odstránenie týchto problémov je však zatiaľ v nedohľadne. S niektorými nevyhnutnými opravami sa v pracovnom a reprezentačnom sídle prezidenta začalo už vlani, v čiastočnej rekonštrukcii sa pokračuje aj tento
   Kancelária prezidenta nechá v paláci za takmer 39-tisíc eur vyregulovať vykurovací systém, spustila tiež verejné obstarávanie na nákup nového výťahu s predpokladanou hodnotou 30-tisíc eur bez DPH. Pre zatekanie pri dažďoch dokončili v júli výmenu 26 kusov okien. Firma, ktorá sa o výmenu postarala, za to zinkasovala viac než 38-tisíc eur. “Ďalšie práce, ktoré treba zabezpečiť v nasledujúcich rokoch, sú sanácia vlhnutia múrov predného balkóna, obnova a náter fasády, rekonštrukcia dlažby na prednom a zadnom nádvorí, reštaurátorské práce v interiéri, obnova a doplnenie historického mobiliáru,” povedala agentúre SITA Zuzana Grancová z kancelárie prezidenta.
   Pripomenula, že vlani rekonštruovali plynovú kotolňu, elektrickú požiarnu signalizáciu, osvetlenie zadného nádvoria, oplotenie a na paláci vymenili dvanásť okien. “Ostatné drobné lokálne opravy stien, vlhnutia múrov, opadávanie omietky, maľovanie, oprava podláh a dlažby, obnova náterov dverí, obnova v interiéri prebiehajú postupne tak, aby nebol narušený chod pracovného a reprezentačného sídla prezidenta republiky,” vysvetlila Grancová. Plánované opravy a rekonštrukcie však podľa nej nebrzdí len časový program prezidenta republiky, ktorý v paláci prijíma zahraničné návštevy, ale aj obmedzený rozpočet.
   Prezidentský palác je národnou kultúrnou pamiatkou, dbať na dobrý technický stav budovy a jej okolia teda Kancelárii prezidenta SR prikazuje zákon. Palác postavili v 60. rokoch 18. storočia ako letné sídlo grófa Antona Grassalkovicha v jeho rozsiahlej záhrade. V 70. rokoch 18. storočia palác rozšírili do dnešnej podoby, pričom ho spojili s pôvodne samostatne stojacou kaplnkou. Stal sa centrom spoločenského života, navštívila ho aj panovníčka Mária Terézia. V 90. rokoch 19. storočia palác zrekonštruovali pre potreby rodiny arcikniežaťa Friedricha, ktorému patril až do roku 1919. Po prvej svetovej vojne sa objekt stal sídlom Zemského vojenského veliteľstva. V 40. rokoch minulého storočia ho upravili podľa projektu Emila Belluša na rezidenciu prezidenta Slovenského štátu. Od 50. rokov používala palác pionierska organizácia. Prezident sídli v Grassalkovichovom paláci od roku 1996. Po skončení rozsiahlej rekonštrukcie sa sem vtedy presťahoval prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články