V Prešovskom kraji štartuje hradný maratón

Obrázok k článku od zora.

Občianske združenie (OZ) Rákociho cesta opäť láka turistov na hrady v Prešovskom kraji. Počas leta a jesene môžu zbierať súťažné pečiatky a z návštevy ôsmich hradov aj napísať hradný cestopis. Obnovované hrady vzájomne spolupracujú pri propagácii a pripravili spoločný kalendár podujatí.

 

Ako agentúru SITA informoval autor projektu a iniciátor obnovy hradov Martin Sárossy z OZ Rákociho cesta, kto navštívi najviac hradov za najkratší čas a napíše o tom najpútavejší cestopis, vyhrá 1. ročník Hradného maratónu. Jeho súčasťou je aj súťaž o unikátnu kráľovskú korunu vykladanú kameňmi z desiatich hradov. Do žrebovania o korunu sa môže zapojiť každý, kto získa aspoň tri hradné pečiatky a ubytuje sa v Prešovskom kraji. Pečiatky je možné získať za návštevu vybraných ôsmich hradov a počas hradných podujatí. „Hradný maratón je kampaň na podporu cestovného ruchu na východnom Slovensku. Každý návštevník, ktorý príde na hrad, kúpi si tam suvenír, občerstvenie, venuje dobrovoľný príspevok alebo zaplatí vstupné, pomôže v pokračovaní obnovy hradných zrúcanín,” uviedol Sárossy.

 

Ako dodal, na rozdiel od prechádzajúcich dvoch kampaní, zameraných na prilákanie ľudí na hrady a hradné podujatia, v tomto roku chcú osloviť turistov aj zo širšieho okolia. „Tých, ktorým by sa tu oplatilo aj prenocovať. Dôvodom na prenocovanie má byť možnosť zapojiť sa do prešovského hradného maratónu, čiže za čo najkratší čas navštíviť čo najviac hradov. Práve tu, v Prešovskom kraji, sa to dá najjednoduchšie, pretože tu je rôznorodosť a pestrosť hradov najväčšia,“ povedal Sárossy. Zdôraznil pritom, že práve v Prešovskom kraji sa vynakladá najväčšie úsilie na záchranu hradných zrúcanín. V spolupráci s úradmi práce a so zapojením nezamestnaných a tiež formou dobrovoľníckych aktivít sa tu obnovuje až 13 hradov. Tieto hrady navzájom spolupracujú a pripravili spoločný kalendár podujatí. Na ôsmich hradoch – Šariš, Brekov, Jasenov, Šebeš, Čičva, Kamenica, Kapušany a Plaveč, sa široká verejnosť môže tešiť na podujatia od júla do októbra.

 

Kampaň na podporu návštevnosti hradov odštartuje na hrade Šariš v rámci podujatia Filmová noc na hrade, ktoré sa uskutoční od piatka 20. do nedele 22. júla. Maratón bude 29. júla pokračovať na Brekovskom hrade Drugethovskými hradnými slávnosťami. V auguste sa uskutoční Noc hradných zrúcanín na hrade Jasenov, ktorá je naplánovaná na 12. augusta rovnako ako Hradné hody v Podhradíku na hrade Šebeš. Aj 19. augusta sa uskutočnia dve akcie – Čičvianske hradné slávnosti na hrade Čičva a Hradné slávnosti na hrade Kamenica. V sobotu 25. augusta čakajú záujemcov Stropkovské hradné slávnosti, ale aj Návrat rytierov na hrad Kapušany. O deň neskôr, v nedeľu 26. augusta, sa uskutoční Deň hradu Plaveč. Na 9. septembra sú naplánované Šarišské hradné hry na hrade Šariš a 6. októbra hradný maratón ukončia cyklistické preteky MTB kráľ Šariša na hradoch v okolí Prešova.

 

Počas týchto podujatí budú vždy dostupné aj hradné pečiatky do súťaže. V rámci podujatí sa k hradom pripojil aj hrad Stropkov, ktorý je zatiaľ spomedzi týchto hradov najmenej zachovaný. „Na Slovensku máme veľa hradov, no vďaka niekoľkoročnému úsiliu občianskych združení a samospráv sú hrady v Prešovskom kraji z veľkej časti obnovené a dobre prístupné. Organizuje sa tu najviac hradných podujatí,” uviedol Martin Janoško, riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, ktorá zabezpečila pre Hradný maratón informačné tabule na hradoch.

Projekt Prešovský hradný maratón organizuje OZ Rákociho cesta vďaka podpore Komunitnej nadácie Veľký Šariš v programe Šariš ľuďom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

České, poľské a slovenské hrady sa predstavia na Spiši

SúHRADnice 2009 je názov dvojdňovej konferencie, ktorú pre odbornú i širokú verejnosť pripravilo na víkend 7. – 8. augusta Spišské múzeum v Levoči. Konferencia je venovaná pamiatkovej obnove, ochrane hradov ako objektov. Druhá časť konferencie je venovaná prezentáciám pre verejnosť, ako sa stavať k prezentácii jednotlivých kultúrnych pamiatok v súčasnosti a kam majú pokračovať. Medzinárodnými partnermi druhého ročníka konferencie sú hrad Pernštejn z Českej republiky a hrad Niedzica v Poľsku. Prvý deň podujatia SúhHRADnice 2009 sa uskutoční v historickej radnici v Levoči. Všetky odborné prednášky sú prístupné pre širokú verejnosť.