V prešovskej synagóge otvorili výstavu Esther Shilo Obrazy z papiera

Obrázok k článku

Výstavu Obrazy z papiera sprístupnili v stredu podvečer v prešovskej ortodoxnej synagóge na Okružnej ulici. Jej autorkou je izraelská umelkyňa so slovenskými koreňmi Esther Shilo, ktorá v tradičnom židovskom umení vystrihovania obrazov z papiera patrí medzi popredné umelkyne a svoje diela vystavuje po celom svete.

 

Šesťdesiatštyriročná rodáčka z izraelského Tel Avivu je dcérou slovenských rodičov, ktorí prežili holokaust a v roku 1948 emigrovali do Izraela. Už od mala sa u nej začali prejavovať umelecké sklony. Počas štúdia sa venovala maľbe, kresbe, sochárstvu i keramike. Rada má aj háčkovanie a štrikovanie. Osudom sa jej však napokon stalo umelecké strihanie papiera, ku ktorému sa dostala až ako 51-ročná. Čaru starého židovského umenia prepadla po absolvovaní kurzu v roku 2003 a začala navrhovať vlastné originálne papierové vystrihovačky, z ktorých väčšina je inšpirovaná zo života a zo Starého zákona. Jej tvorba sa pritom sústredí na židovskú symboliku a tradície.

 

Ako pre agentúru SITA povedal kurátor výstavy Peter Chudý, strihanie papiera je starobylá židovská technika, ktorú Židia prevzali od Palestínčanov. Datuje sa od 14. storočia a prvé zmienky o tejto technike sú z roku 1345. Týmto umením sa pôvodne zaoberali hlavne muži, ktorí strihané zobrazenie Desatora umiestňovali na stenách domov a synagóg. „Židovskú tradíciu tohto umenia prerušila druhá svetová vojna, najmä emigrácia a holokaust. Ale táto metóda nezanikla a práve Esther Shilo ako jedna z najpoprednejších umelkýň v tomto smere je toho dôkazom,“ povedal Chudý.

 

Od prvej výstavy v roku 2005 svoju tvorbu predstavila na viacerých individuálnych i kolektívnych výstavách v Izraeli, Spojených štátoch amerických, Číne, Nemecku, Českej republike i na Slovensku. Popri prezentácii vlastnej tvorby šíri umelkyňa tradičné židovské umenie vystrihovania z papiera aj prostredníctvom seminárov a workshopov, ktoré osobne vedie aj v miestach svojich výstav. Vyučovala v Kalifornii, Pennsylvánii, Chemnitzi, Drážďanoch, Lipsku, ale aj na Slovensku. Po Bratislave, rodnom meste jej otca Cíferi, Liptovskom Mikuláši, Martine a Lučenci sa výstavou a workshopom, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 4. augusta od 9. do 13. hodiny, predstaví aj v prešovskej ortodoxnej synagóge.

 

Na výstave umiestnila 53 diel, v ktorých sa zaoberá židovskou tematikou. „Zobrazené sú tu židovské sviatky, stromy symbolizujúce život a tiež obrazy Jeruzalema, Múru nárekov a ďalšie judaiká,“ uviedla Esther Shilo. Jej diela sú strihané symetricky i asymetricky. Vzorky kreslí na biely papier a po kreslení spája výstrižky na čierny, alebo farebný papier. Ide pritom o špeciálny papier, ktorého farby nezničí svetlo a slnečné lúče. Dovážaný je z Nemecka alebo USA. „Kresliť trvá dlhšie ako strihať,“ prezrádza umelkyňa, ktorá svoje umenie v súčasnosti sprostredkúva aj ako riaditeľka univerzity tretieho veku v izraelskom Kiryjat Ata neďaleko Haify.

Výstava Obrazy z papiera je v prešovskej synagóge inštalovaná do 3. septembra.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Papierové umenie v Galérii X

Objekty a šperky netradične vyrobené z papiera predstavuje do 22. júna 2010 bratislavská Galéria X. Papier je na výstave Inšpirácia papierom/ Objekt a šperk zdrojom diel od 18 umelcov. Popri domácich autoroch sú to mnohí renomovaní zahraniční umelci z Belgicka, Holandska, Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. Okrem nástenných a priestorových objektov a šperkov sú vystavené aj úžitkové predmety ako dámske kabelky, tašky a puzdrá.

Úvahy o umení

Kultúrne centrum v Martine dňa 2.8.2005 sprístupnilo výstavu ÚVAHY O UMENÍ vo svojich priestoroch na P.O.Hviezdoslava č.5. Svoju tvorbu predstavia štyria mladí ľudia – Alena Glončáková, Simona Bielaková, Milan Ďurica a Matúš Havran, ktorí študujú výtvarné umenie na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Ivan Pavle – Umenie je súčasťou nášho života.

Mrazivé decembrové prechádzky bratislavským Starým Mestom si môžete prežiariť aj výtvarným zážitkom. Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov, tentoraz pozýva na výstavu najnovších malieb Ivana Pavleho.