V Prešove vytvoria bronzový model historického centra mesta

Obrázok k článku

Centrum Prešova zatraktívni unikátny bronzový model historického centra mesta so zvýraznením jeho dominánt. Ten bude výsledkom projektu cezhraničnej spolupráce prešovskej radnice s poľským mestom Krosno. Samosprávy na tento projekt za 115-tisíc eur získali podporu vyše 92-tisíc eur.

 

Ako agentúru SITA informoval tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták, v rámci projektu sa v oboch mestách uskutočnia spoločné workshopy slovenských a poľských umelcov a dizajnérov, kde sa rozpracujú a posúdia ich námety a dohodne sa celkové umelecké zadanie. Tým je 3D model historického centra Prešova s rozmerom približne 1,3 metra. „V rámci východu Slovenska ide o výnimočné dielo, ktoré by malo byť z bronzu a porfýru, a umiestnené na Hlavnej ulici,“ uviedol Grejták. Model má zvýrazniť najzaujímavejšie prešovské dominanty, pričom jeho súčasťou bude aj popisujúca legenda. O finálnej podobe modelu rozhodnú dizajnéri. „Je to ďalšia z našich aktivít, ktorej cieľom je oživiť a turisticky zatraktívniť centrum Prešova. Pripravovaný 3D model prešovského centra však bude zaujímavý nielen pre turistov, ale aj pre nás, Prešovčanov,“ skonštatovala primátorka Andrea Turčanová.

 

Odhalenie makety je naplánované na tohtoročnú jeseň a bude súčasťou podujatí pripomínajúcich 770. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Zámerom poľských partnerov projektu je zase vytvorenie zvláštnych 3D okuliarov, cez ktoré návštevníci mesta uvidia historickú podobu súčasných dominánt Krosna. Projekt pod názvom História miest v novodobom dizajne bol podporený v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014-2020.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články