V Považskom múzeu výber porcelánu, striebra, skla i nábytku

Prezentovať výber z bohatej kolekcie porcelánových a strieborných predmetov z historického fondu Považského múzea v Žiline je cieľom výstavy Krehká krása, ktorá je sprístupnená v priestoroch tohto múzea do 6. januára. Porcelánové predmety predstavujú nielen ucelené kávové servisy, ale i šálky s podšálkami, rôzne taniere, tanieriky, kanvice na kávu, kanvičky na mlieko, cukorničky, misy, misky, nádoby na omáčku i nádobky na horčicu, pri ktorých nemohla chýbať naberačka i ďalšie exponáty. Ukážky porcelánu pochádzajú najmä z českých tovární na porcelán. Návštevníkov múzea môže upútať napríklad aj jedálenská súprava s takzvaným cibuľovým vzorom, ktorú vyrobila porcelánka Dubí u Teplic. Tento pôvodne čínsky dekór použitý okolo roku 1740 v Meissene začala vyrábať po získaní licencie na začiatku 20. storočia. Exponáty reprezentujú aj výrobky nemeckých a maďarských tovární. Súčasťou šľachtických a meštianskych interiérov boli približne od 40. rokov 19. storočia do polovice 20. storočia.

Strbrieborné a postriebrené predmety sú zastúpené početnými ukážkami príborov, nechýbajú podnosy, misy, kanvice i doplnky stolovania. Medzi tie patria krúžky na servítky, figurálne soľničky, kliešte na cukor, strieborný varič na vajíčka či stolový zmeták s lopatkou. Výstavu dotvára aj produkcia keramických predmetov kremnickej kameniny s typickým podnosom na ovocie a taniermi s motívom čerešní, ďalej secesné sklo v ružovom i čírom prevedení, kovové predmety, ako aj ukážky dobového nábytku z obdobia od polovice 19. storočia po prvú tretinu 20. storočia. Takto sa tu predstavuje napríklad súbor nábytku v slohu biedermeir, secesná sedacia súprava alebo ukážka jedálenského nábytku z meštianskych domácností.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zoznámenie s krehkou krásou skla, keramiky a porcelánu

Zoznámiť sa trochu inak s krehkou krásou skla, keramiky a porcelánu ponúka Múzeum mesta Bratislavy. Múzeum pripravuje pravidelne raz do mesiaca návštevy študijného depozitu keramiky, porcelánu a skla v Apponyiho paláci na Radničnej 1, blízko Starej radnice. Túto možnosť majú všetci, čo prídu na verejné sprístupnenie depozitu do rokokového Apponyiho paláca známeho expozíciou vinohradníctva vo štvrtok 8. júla 2010 o 10:00 a potom o 16:00.