V Poľsku objavili najstarší kresťanský chrám

Poľsko (10. mája, RV/KNA) – Pravdepodobne najstarší kresťanský kostol Poľska objavili archeológovia v Poznani. Chrám podľa predpokladov archeológov dala postaviť okolo roku 965 manželka kráľa Meška I.

Jeho zvyšky našli pod kostolom Najsvätejšej Panny Márie pomocou radarových vĺn. Presnejšie údaje o veku stavby a účele, na aký bola využívaná, bude možné poskytnúť až archeologických vykopávkach. Cirkevné povolenie na to však ešte archeológovia nedostali, informovala agentúra KNA s odvolaním sa na poľský denník Gazeta Wyborcza.

Zdroj: RV -mv-; pz  /  TKKBS

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili najstarší zachovaný text v Jeruzaleme

Izraelskí archeológovia z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme objavili úlomok hlinenej dosky, ktorá obsahuje nápis pochádzajúci zo 14. storočia pred naším letopočtom. Ide o vôbec najstarší zachovaný nápis nájdený na území Jeruzalema. Doteraz najstarší nález obsahujúci text je až o 600 rokov mladší.

Našli hrob apoštola Pavla

Vatikánski archeológovia našli sarkofág, v ktorom sú zrejme pozostatky apoštola Pavla. Sarkofág asi pochádza z obdobia okolo roku 390 a objavili ho po nieko?koro?ných vykopávkach v Bazilike sv. Pavla za hradbami.