V Podunajských Biskupiciach objavili jedno z najrozsiahlejších archeologických nálezísk na Slovensku

Obrázok k článku

Počas archeologického výskumu, ktorý sa robí počas prípravných prác pre stavbu bratislavského obchvatu D4R7, objavili v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice jedno z najrozsiahlejších archeologických nálezísk na Slovensku. Ako ďalej agentúru SITA informovali z tlačového oddelenia koncesionára Zero Bypass Limited, medzi najvzácnejšie nálezy avarského náleziska z 8. storočia patrí minca z obdobia vlády franského kráľa Karola Veľkého. Nájdená minca je z rokov 771 až 793 a je európskou raritou.

Obrázok k článku

 

Podľa vedúceho výskumu Via Magna Milana Horňáka sa takýto nález podarí raz za život. “Nič rozsiahlejšie a výnimočnejšie z daného obdobia sa za posledných osemdesiat rokov v okolí Bratislavy nenašlo,“ uviedol Horňák. Dodal, že po ukončení archeologických prác nálezy uložia v Slovenskom národnom múzeu – Archeologickom múzeu, kde ich po ďalšom spracovaní plánujú sprístupniť aj verejnosti prostredníctvom výstavy.

 

Archeologický prieskum lokality, ktorý trval päť mesiacov, odhalil vzácne pohrebisko z obdobia Avarského kaganátu datovaného do 8. storočia nášho letopočtu. Archeológovia odkryli viac ako 460 hrobov, ktoré skrývali nálezy ako napríklad pánske bronzové spony opaskov, na ktorých prevládali mytologické motívy zvierat či dámske avarské šperky.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov

Vyše 300 hrobov dávnych obyvateľov okolia Nitry už našli archeológovia pri výskumoch súvisiacich s výstavbou rýchlostnej cesty R1 v úseku Nitra – Tekovské Nemce. Najväčšie je v Čiernych Kľačanoch a pochádza z 11. storočia. Z rovnakého obdobia pochádzajú aj hroby v Tesárskych Mlyňanoch, kde je okrem toho aj pohrebisko z doby sťahovania národov. Menšie pohrebisko najnovšie archeológovia objavili v Selenci. Okrem toho nachádzajú po celom úseku budúcej cesty roztrúsené hroby z rôznych dôb.