V parku mestskej galérie otvorili stálu výstavu sôch

Stálu výstavu sôch pod názvom Public Art Európa otvorili v piatok večer v Dunajskej Strede, v parku Vermesovej vily, kde sídli mestská galéria. Nachádzajú sa tu umelecké diela od 15 sochárov zo šiestich krajín Európy. Predstaví sa tu osem umelcov z Maďarska, uznávaní sochári žijúci vo Francúzsku, Švajčiarsku, Holandsku a Taliansku. Nechýbajú ani domáci poprední sochári, medzi nimi Dunajskostredčan György Lipcsey, ktorý je iniciátorom založenia tohto parku. Akademický sochár Marián Drugda sa predstaví so svojou sochou Minimal Art. “Tento región vždy bol organickou súčasťou Európy a nazdávam sa, že to platí aj pre teraz sprístupnený nový umelecký sochársky priestor pre európsky public art,” skonštatoval vo svojom otváracom prejave maďarský sochár István Ézsiás, ktorý sa v novom plenéri sôch predstavil piatimi sochami. Podľa neho dunajskostredský park sôch v otvorenom priestore je vzácny a jedinečný aj tým, že sa nachádza vo dvore starobylej Vermesovej vily. Je tu predpoklad vzájomnej symbiózy historickej budovy a moderných geometrických avantgardných a konceptuálnych sôch v priľahlom parku.

Sochy umiestnené vo voľnom priestore môžu vyvolávať najrozmanitejšie reakcie ľudí – od pocitu prekvapenia a harmónie, môžu dokonca aj provokovať, a tým vzbudzovať záujem o vystavené umelecké diela súčasných umelcov. Podobné sochy vystavené pod holým nebom sa nachádzajú v Paríži (park Pompidou), v Kodani ( Múzeum Lusina), vo Florencii (Múzeum Peggy Guggenheim), v Holandsku (Sochy v plenéri a múzeum Köller-Möller) ako i v Ríme (Musées-Moderne Park).

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obyvatelia môžu pomôcť pri obnove sôch evanjelistov

Obyvatelia Spišskej Novej Vsi môžu pomôcť pri obnove poškodených sôch evanjelistov, ktoré v minulosti zdobili priečelie vstupnej brány na mestský cintorín. Akademický sochár Štefan Kovaľ v spolupráci so Správou cintorínov mesta Spišská Nová Ves vyzval Spišskonovovešťanov o zapožičanie dobových fotografií, zachytávajúcich sochy evanjelistov, aby mohol podľa fotografií zhotoviť kópie pamiatkovo chránených sôch. Originálne sochy evanjelistov sú značne poškodené a ich rekonštrukcia do pôvodnej podoby je podľa sochára značne komplikovaná.