V Oravskom Bielom Potoku bude už dvanásty ročník medzinárodného kamenárskeho plenéra

Obrázok k článku

Témou dvanásteho medzinárodného kamenárskeho plenéra v Oravskom Bielom Potoku budú opäť postavy betlehema. Na podujatí sa od 25. do 30. septembra stretne štrnásť kamenárov zo Slovenska a Poľska.

 

„Tohtoročné tvorivé stretnutie na plenéri s názvom Návraty k bielopotockému kameňu bude opäť zamerané na sakrálnu tému. Kamenári budú vytvárať kamenné plastiky postáv betlehemu. Ten by mal byť v budúcnosti nainštalovaný vo farskej záhrade,“ informovala agentúru SITA Iveta Haplová z Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

 

Plenér podľa jej slov poskytuje tvorcom možnosť konfrontovať svoju umeleckú prácu a ovládanie remeselnej zručnosti navzájom. „Na stretnutí sa výtvarne a remeselne zdokonaľujú a spoznávajú technické a výtvarné možnosti kameňa. Oravský Biely Potok je známy tým, že v katastri obce sa nachádzali tri pieskovcové lomy,“ dodala.

 

Kamenársky plenér realizuje Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne a obec Oravský Biely Potok. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a jeho súčasťou bude aj výstava drevených a kamenných plastík.

 

Zdroj: http://www.dolnykubin.sk/

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Bielom Potoku sa snažia oživiť kamenárske tradície

V Oravskom Bielom Potoku sa snažia oživiť kamenárske tradície a dielne, ktoré sa v obci datujú už od 19. storočia. Obecný úrad a Oravské kultúrne stredisko už po piatykrát organizujú medzinárodný kamenársky plenér Návraty k bielopotockému kameňu, na ktorý tento rok pozvali dvanásť kamenárov z Česka, Poľska a Slovenska. Tí budú celý budúci týždeň pri obecnom úrade z pieskovcových blokov vytvárať umelecké plastiky a reliéfy. „Plenér poskytuje tvorcom možnosť konfrontovať svoju umeleckú prácu a ovládanie remeselnej zručnosti navzájom, na stretnutí sa výtvarne a remeselne zdokonaľujú a spoznávajú technické a výtvarné možnosti kameňa. Diela vytvorené na predchádzajúcich ročníkoch budú inštalované v lapidáriu na trávnatej ploche pri farskom kostole,“ povedal riaditeľ Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský.