V obnove hradov s nezamestnanými chce MK SR pokračovať aj budúci rok

Beckov, júl 2011

Pilotný projekt obnovy hradov, ktorý sa začal v máji na hradoch Šariš a Uhrovec, by mal pokračovať aj na budúci rok. “V rámci letnej Cesty po slovenských hradoch minister kultúry Daniel Krajcer navštevuje tie hrady, ktoré by v budúcom roku mohli byť zaradené do projektu obnovy prostredníctvom tohto projektu alebo štrukturálnych fondov. Zatiaľ minister navštívil hrady Beckov, Lednica, Považský hrad, Lietava, Slanec, Brekov, Zborov. V priebehu augusta ešte plánuje navštíviť hrad Branč a hrady na strednom Slovensku, ktoré by mohli byť v budúcom roku zaradené do projektu,“ pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Ministerstva kultúry SR Eva Chudinová.

Okrem obnovy hradov Slovenska je významným prínosom projektu to, že dáva šancu nezamestnaným. Vďaka spolupráci ministerstva kultúry, občianskych združení venujúcich sa záchrane hradov a hradných zrúcanín, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, úradov práce, sociálnych vecí a rodiny Prešov a Partizánske sa do pilotnej fázy projektu zapojilo 50 nezamestnaných. Nezamestnaní mesačne v čistom dostávajú v prípade radových pracovníkov približne 370 eur, koordinátori majú príjem o niečo vyšší dosahuje približne 400 eur mesačne, vyplýva to z informácií, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Danica Lehocká. Zároveň pri obnove a rekonštrukčných prácach na hradoch získavajú nové vedomosti a zručnosti, ktoré zvyšujú ich kvalifikáciu na trhu práce.

Na hrade Uhrovec získalo prácu 20 uchádzačov o zamestnanie, pričom 18 z nich patrí do skupiny znevýhodnených. Celkovo podľa informácií hovorkyne rezortu kultúry pozvali 110 uchádzačov o zamestnanie, z toho 89 sa na stretnutí zúčastnilo a 40 z nich prejavilo záujem o prácu. Na obnove hradu Šariš spolupracuje 30 nezamestnaných, ktorých vybrali z 204 záujemcov.

Ako ďalej informovala Eva Chudinová, na obnove hradu Uhrovec sa podieľajú dve pracovné skupiny z radov nezamestnaných, každá s jedným koordinátorom. Prvá skupina vykonáva odbornú činnosť podľa schváleného grantu, pracovníci murujú a robia ďalšie stavebné práce. Druhá skupina má na starosti pomocné práce, napríklad čistí a triedi sutiny. Obe skupiny podieľajúce sa na obnove stredovekej kultúrnej pamiatky riadi odborný garant z Nadácie pre záchranu kultúrneho dedičstva. Zamestnanci na hrade Šariš sú rozdelení do troch skupín. Pracovali na odstraňovaní sutín a deštrukčných závalov v okolí hradu a začali robiť prípravné, konzervačné aj murárske práce na určených častiach hradu.

Projekt sa zo strany Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR financuje z Európskeho sociálneho fondu so spolufinancovaním z prostriedkov Štátneho rozpočtu SR v pomere 85:15. Celkový rozpočet na pilotný projekt pre oba hrady je vo výške 196 568 eur eur, informovala ďalej agentúru SITA hovorkyňa MK SR. Ministerstvo kultúry pri projekte obnovy hradu Uhrovec spolupracuje s Nadáciou pre záchranu kultúrneho dedičstva. Nadácia v rámci dotačného systému ministerstva kultúry získala 47-tisíc eur na stavbu mostného piliera a konsolidáciu komínov a na stavebný workshop na konzerváciu a dokumentáciu kamenných architektonických prvkov. Na projekte na hrade Šariš spolupracujú aktivisti občianskeho združenia Rákociho cesta a mesto Veľký Šariš. V rámci dotačného systému ministerstva kultúry získalo občianske združenie na workshop pre nezamestnaných, ktorí sa zapojili do obnovy hradu, 14-tisíc eur a na samotné práce na hrade dostalo mesto Veľký Šariš 54-tisíc eur. “Celkovo je to teda zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR 197-tisíc eur a zo strany Ministerstva kultúry SR 115-tisíc eur,“ dodala pre SITA Chudinová.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Predvcerom som bol na

    Predvcerom som bol na Uhrovci. nezamestnani sa tam zucastnuju na murovani piliera pre most do hradu. Nalada je vyborna. Diskutuje sa o technologiach a historii. Vsade usmev. Vyborny pocin!

  2. Usmev na tvari a dusi mam aj

    Usmev na tvari a dusi mam aj ja.. ked to citam.

     

    Tooz ale, jedna vec je nakopnuta kampan MK SR v obnove pamiatok.. a druha by mala byt kruty postih viacerych KPU ludi, ktori doslova svojimi rozhodnutiami exekuju pamiatky, co asi nikde na svete okrem Iraku ci Egypta nema obdobu. Keby sa MK SR zacne kriticky zaujimat o rozne kauzy, co sa len mihnu mediami, ale daleko smrdia necinnostou a servilnostou KPU voci developerom ci objednavatelom?

     

    Ako som uz davno vravel, niektorym by po smrti mali na kamen vytesat dalsich xx krizov za pamiatky, ktore odrovnali. Hanba!

Comments are closed.