V novoobjavených hrobkách našli múmie a sochy zvierat

Obrázok k článku od zora.

Egyptskí archeológovia objavili pri Káhire sedem nových hrobiek z čias faraónov, ktoré obsahovali desiatky mumifikovaných mačiek, ako aj drevené sošky zobrazujúce rôzne zvieratá a vtáky. Nálezy z archeologickej lokality v Sakkáre tiež zahŕňajú múmie skarabeov, vôbec prvé v tejto oblasti. Z nájdených sošiek väčšina znázorňuje mačky, čo odráža úctu starých Egypťanov k týmto zvieratám. Podobu mačky mala aj egyptská bohyňa Bastet. Ďalšie sošky znázorňovali leva, kravu a sokola.

 

Egyptské úrady zverejňujú nové archeologické objavy v krajine dúfajúc, že oživia cestovný ruch, ktorý sa stále spamätáva z chaosu nasledujúceho po povstaní v roku 2011, ktoré zvrhlo z vlády dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.

Foto zdroj: SITA/AP

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia zrekonštruovali podobizeň kráľovnej Nefertiti

Káhira, 15. augusta 2003 (TASR) – Skupine egyptológov sa podarilo zrekonštruovať podobizeň legendárnej egyptskej kráľovnej Nefertiti. Tvár vládkyne vytvoril tím archeológov, ktorí veria, že v jednej z hrobiek v luxorskom Údolí kráľov objavili múmiu Nefertiti, manželky kacírskeho kráľa Amenhotepa IV. – Achnatona zo 14. storočia.

Obnova.sk Foto