V Nižnej Polianke ožije vojenská história z 1. sv. vojny

Ilustračné foto, zdroj: wikipédia

Obdivovatelia vojenskej histórie si prídu na svoje v sobotu 14. júla v Nižnej Polianke v okrese Bardejov, kde sa bude konať podujatie nazvané Karpaty 1914/1915. Hlavným organizátorom je Klub vojenskej histórie Beskydy.

Ako informoval média jeden z organizátorov Martin Drobňák, slávnostný začiatok je naplánovaný na ráno o 9:00. O hodinu neskôr si diváci budú môcť pozrieť výjavy zo života vojsk. Moderované ukážky bojov z 1. svetovej vojny sa odohrajú popoludní od 13:00. Program vyvrcholí o 16:00 slávnostným nástupom historických jednotiek. Podujatie ponúka aj mnoho atrakcií, jednou z nich bude súťaž o najlepšie jedlo vojenskej kuchyne.

Návštevníci si budú môcť pozrieť dobové tábory vojsk, uniformy a zbrane z tohto obdobia. Organizátori pripravili aj dve výstavy zamerané na udalosti 1. svetovej vojny v Karpatoch. Prvá sa nazýva Karpatský front 1914/15, druhá Vojnové cintoríny. Súčasťou podujatia bude tiež prezentácia rôznych mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú záchrane vojensko-historických pamiatok, ale aj výskumu a propagácii udalostí prvej svetovej vojny. Účasť prisľúbili hostia z Českej republiky, Poľska, Ukrajiny a Ruska.

V ponuke je prezentácia zbierok Vojenského historického múzea, ktorú pripravili pracovníci Múzejného oddelenia Svidník. Chýbať nebude ani prezentačný stánok Skupiny personálneho doplňovania Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Celú atmosféru podujatia dotvorí dobová vojenská hudba. Verejnosť bude môcť ochutnať súťažné jedlá vojenskej kuchyne. Vstup na podujatie je zdarma.
Obec Nižná Polianka sa nachádza na severnej hranici s Poľskom. V jej okolí padlo mnoho vojakov v období 1. svetovej vojny. Pri obci sú dva vojnové cintoríny z tohto obdobia.

Medzi obcami Hutka a Nižná Polianka je pri ceste cintorín v archívnych dokumentoch označovaný ako vojnový cintorín Nižná Polianka I, kde je pochovaných 384 vojakov. Väčšina padlých sú nemeckí vojaci. Celkovo ich je na tomto cintoríne pochovaných 346. Až u 248 z nich je známe ich meno a vojenské teleso, v ktorom slúžili. Zvyšných 98 nemeckých vojakov je neznámych. Na tomto vojnovom cintoríne je pochovaných tiež 30 vojakov rakúsko-uhorskej armády. V roku 2001 sa začalo s obnovou tohto vojnového cintorína. Práce organizoval Ľudový zväz starostlivosti o nemecké vojnové hroby a na jeho obnove sa podieľali vojaci nemeckého Bundeswehru a Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Práce boli ukončené v roku 2004.

V obci Nižná Polianka sa nachádza ešte jeden cintorín, v archívnych zložkách označovaný ako vojnový cintorín Nižná Polianka II. Je to jedna masová šachta, v ktorej je pochovaných 190 neznámych vojakov. Obec ho označila krížom, vďaka čomu sa dá v teréne nájsť.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ministerstvo vnútra vydáva katalógy vojnových hrobov

Ministerstvo vnútra SR knižne vydá “Katalóg vojnových hrobov príslušníkov Červenej armády, padlých v období 2. svetovej vojny, pochovaných na území SR“ a “Katalóg padlých nemeckých vojakov v období 1. a 2. svetovej vojny, pochovaných na území SR“. Agentúru SITA o tom informovala z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra Ľudmila Staňová. “Katalógy vyjdú v počte 100 kusov. Ich vydanie vyplynulo z rokovaní Spoločnej slovensko-ruskej medzivládnej komisie pre starostlivosť o vojnové hroby a z úspešnej bilaterálnej spolupráce so Spolkovou republikou Nemecko,” uviedla Staňová. Ako ďalej dodala, v úvodnej textovej časti týchto publikácií čitateľ nájde historické súvislosti bojov a vojenských operácií, straty na životoch ako aj spôsoby pochovávania padlých vojakov. “Nechýbajú informácie o exhumáciách, prepochovaniach, výstavbe ústredných vojnových cintorínov a právny vývoj starostlivosti o vojnové hroby v SR,” uviedla. V ďalšej časti sa nachádza fotodokumentácia, mapky a údaje o konkrétnych vojnových hroboch padlých vojakov podľa územnosprávneho usporiadania SR. “Súčasťou katalógov sú aj menné zoznamy padlých vojakov s miestom ich pochovania v SR,” dodala.

Odpovede

  1. Podujatie podla osvedcenej

    Podujatie podla osvedcenej schemy slovenskeho reenactingu s cielom podme sa vyblbnut. To ze boje v Karpatoch prebiehali v zime sa da organizatorom odpustit. Nedostatky vo vystroji a vyzbroji uz menej. To ze v ramci tejto akcie prezentovali pracovníci Múzejného oddelenia Svidník samopaly z 2. svetovej a dokonca povojnove je ale neodpustitelne. Pozrite sa sami http://www.vhu.sk/index.php?ID=1699&l=sk. Celkove hodnotenie z 10 moznych je u mna 4 lebo pyrotechnicke efekty boli skutocne skvele.

     

Comments are closed.