V nitrianskej synagóge vznikne Múzeum židovskej kultúry a holokaustu

Nitra 8. novembra (TASR) – Bohatú históriu, kultúru i tragické obdobie dejín starobylého národa priblíži Múzeum židovskej kultúry a holokaustu v zrekonštruovanej synagóge v Nitre. Mestské zastupiteľstvo schválilo zámer prenajať horné poschodie sakrálnej stavby Slovenskému národnému múzeu, ktoré tam zriadi expozíciu. Jej súčasťou bude samostatný súbor, približujúci dejiny Židov v Nitre.
“Predpokladáme, že to doplní súčasný účel synagógy a ešte viac prispeje k tomu, aby sa zvýšila už teraz stúpajúca návštevnosť. Vytvorí to istú atraktivitu mesta, objektu bývalej synagógy a budeme si môcť dovoliť ponúknuť návštevníkom plastický obraz o tom, čo všetko súvisí s históriou Židov,” informoval dnes TASR zástupca primátora Nitry Miloš Dovičovič.

Dramaturgia expozície ráta s vytvorením dokumentačného strediska holokaustu, verejnou knižnicou a audiovizuálnou technikou, ktorá umožní prezeranie i hlbšie štúdium dokumentov. Popri vzdelávacej, informatívnej a kultúrnej hodnote múzea vidia poslanci samosprávy v jeho vybudovaní vhodný príspevok k podpore turistického ruchu. Mestá, v ktorých boli v ostatnom čase zrekonštruované synagógy, zaznamenali totiž zvýšený počet turistov najmä z Izraela, USA, Kanady i ďalších krajín.

“Pohľad do histórie Židov v Nitre možno nejedného návštevníka prekvapí. Veď historická prítomnosť židovského etnika v starobylom kresťanskom meste je hodnoverne doložená už zápisom v Zoborskej listine z roku 1113,” pripomenul Dovičovič.

Nitrianska synagóga patrí po rekonštrukcii dokončenej v minulom roku k najkrajším na Slovensku a v súčasnosti sa pravidelne využíva na usporadúvanie koncertov, výstav, komorných divadelných predstavení a podobne.

Copyright © TASR 2004
[8. 11. 2004 13:30:00]

Zdroj: http://kultura.sme.sk/clanok.asp?cl=1815275

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články