V nitrianskej katedrále možno našli hrob svätého Svorada

Pravdepodobne hrob svätého Svorada našli archeológovia pri výskume v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Ako informoval riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay, objavili pozostatky krypty zrejme z 11., prípadne z 12. storočia, v ktorej mohol byť pochovaný práve tento svätý. O uložení ostatkov svätých Svorada a Benedikta v hradnom chráme hovorí písomný dokument Život svätých pustovníkov Svorada – vyznávača a Benedikta – mučeníka, ktorý v polovici 11. storočia napísal biskup Maurus.

Výskum v katedrále sa nedávno skončil, trval od februára. Podarilo sa nájsť vyše 20 stredovekých hrobov, zaujímavým objavom bola kostra nedonoseného novorodenca pochovaná v drevenej rakvičke. V hroboch sa našiel okrem iného kožený mešec s toliarom z roku 1622 a niekoľkými ďalšími medenými mincami. Archeológovia objavili aj viaceré murivá staršie ako polovica 11. storočia. Podľa niektorých vedcov pochádzajú až z obdobia Veľkej Moravy. Mohlo by ísť o stopy po prvom kresťanskom kostole na našom území, ktorý dal podľa písomných prameňov v roku 833 postaviť knieža Pribina. Nájdené kusy malty sú totiž veľmi podobné tým, ktoré sa našli v násype veľkomoravského valu na hrade. Jednoznačné dôkazy však chýbajú.

Zaujímavý je aj objav ďalšieho pokračovania gotického kostola pod podlahou dnešného Dolného kostola. Múry s výklenkami sa veľmi dobre zachovali a podľa Ruttkaya sa budú dať prezentovaťna verejnosti. Existujú dva možné varianty – drahším je sklenená podlaha, lacnejšie by bolo zachovať priestor otvorený, pre návštevníkov kostola by však zostalo menej miesta na pohyb. Výber bude závisieť od toho, či sa Biskupskému úradu Nitra, ktorý hrad a katedrálu spravuje, podarí získať financie z Nórskych fondov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitra: V hradnej katedrále predstavia archeologické nálezy

Výsledky archeologických výskumov v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade bude môcť vidieť aj verejnosť. Biskupstvo pripravuje stálu prezentáciu, ktorá bude novou atrakciou pre návštevníkov hradu. Pozrieť si tu budú môcť zrekonštruované a osvetlené múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. „Budú pod sklom, schváliť to však najprv musia pamiatkari,“ informoval agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Až po ich súhlase sa môže začať pracovať na realizácii prezentácie.

Výročie posvätenia katedrály sv. Emeráma

Veriaci v Nitrianskom biskupstve si v piatok 20. novembra pripomenuli sviatok Výročia posvätenia svojho katedrálneho chrámu. Zasvätený je svätému mučeníkovi Emerámovi a jeho história je spojená s prvým kresťanským chrámom v stredovýchodnej Európe, ktorý dal v roku 829 postaviť v Nitre knieža Pribina. Nitrianska katedrála je sídlom biskupstva, ktoré preukázateľne jestvovalo už v roku 880, teda ešte za života svätého Metoda. Katedrála – bazilika na Hrade v Nitre je zložená z troch kostolov.

Odpovede

  1. V nitrianskej katedrále možno našli hrob svätého Svorada

    Pravosť hrobu sv. Svorada sa nedá vyvrátiť ani potvrdiť

    NITRA 10. novembra (SITA) – Pravosť hrobu svätého Svorada, ktorý našli archeológovia v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade, sa nedá potvrdiť ani vyvrátiť. Ako uviedol riaditeľ Archeologického ústavu Matej Ruttkay, hrob zodpovedá historickým písomným dokumentom o Svoradovi. Domnienka vedcov sa však na sto percent nebude dať potvrdiť, pretože nikto nepozná DNA stredovekého svätca a patróna Nitry. O uložení ostatkov svätých Svorada a Benedikta v hradnom chráme hovorí písomný dokument Život svätých pustovníkov Svorada – vyznávača a Benedikta – mučeníka z polovice 11. storočia.

    Údajný hrob svätého Svorada našli archeológovia pri výskume vo východnej časti katedrály. Momentálne sa v kostole robí nové kúrenie, vedci preto mohli urobiť nový výskum. “Pod schodmi do Horného kostola sme našli ďalšiu kryptu zo 14. – 15. storočia, žiaľ, práce sme museli rýchlo ukončiť,” povedal Ruttkay. Výsledky bádania v katedrále by mala vidieť aj verejnosť. Na projekte prezentácie sa bude spolupodieľať Krajský pamiatkový úrad a Biskupský úrad, ktorý ho bude ako vlastník katedrály financovať.

    Záujemcovia o históriu budú môcť okrem iného vidieť múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. Archeológovia objavili aj viaceré murivá, ktoré sú staršie ako z polovice 11. storočia. Okrem toho našli 20 stredovekých hrobov, z ktorých najzaujímavejším bol hrob nedonoseného novorodenca. Kostrička bola pochovaná v malej drevenej rakve. V hroboch sa našli zvyšky odevu, ruženca či kožené topánky. V stredoveku pochovávali v kostoloch privilegovaných ľudí, čiže najmä šľachtu, duchovenstvo, prípadne významných mešťanov.

Comments are closed.