V Nitre uviedli do života známku s Cyrilom a Metodom

zdroj: www.postoveznamky.sk/

V Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade dnes uviedli do života poštovú známku, na ktorej sú zobrazení svätí Cyril a Metod. Pripomínať bude 1150. výročie ich príchodu na naše územie. Známku v hodnote 1,60 eura pripravila Slovenská pošta ako spoločné vydanie v spolupráci s poštovými správami Českej republiky, Bulharska a Vatikánu. Autorom grafického návrhu známky, ktorú dnes vydali aj v ďalších spomenutých štátoch, je akademický maliar Dušan Kállay. Ako agentúru SITA informoval Milan Šajgalík z nitrianskeho klubu filatelistov, uvedenie známky sa začalo o 17:00 bohoslužbou v katedrále. V jej závere prebehlo požehnanie známky i príležitostnej poštovej pečiatky, ktorou budú pracovníčky Slovenskej pošty v osobitnej priehradke na Nitrianskom hrade označovať všetky listy i pohľadnice, ktoré boli vydané pre túto príležitosť.
zdroj: www.postoveznamky.sk/
Za 160 rokov používania poštových známok na našom území je to štvrtá známka venovaná apoštolom Slovanov. Akademický maliar Kállay pri návrhu známky vychádzal z malieb v Bazilike svätého Klementa v Ríme, v ktorej pochovali svätého Cyrila. Ako uviedol Šajgalík, viaceré poštové známky, ktoré pripravil Kállay, priniesli pre Slovensko významné svetové ocenenia a boli vyhodnotené ako najkrajšia poštová známka na svete. „Zaujímavosťou je, že v minuloročnej súťaži o najkrajšiu známku sveta získala prvenstvo Česká republika, ale autorom známky bol Slovák Dušan Kállay,“ poukázal Šajgalík.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať 20 známok

Bude medzi nimi aj Valentínska známka, Veľkonočný baránok alebo Vianočná známka – Traja králi
BRATISLAVA 29. augusta (SITA) – V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať dvadsať známok, informovala agentúru SITA vedúca odboru komunikácie Bela Lisáková. K známkam vychádzajúcim pri príležitosti tradičných sviatkov budú patriť Valentínska známka, Veľkonočný baránok, Vianočná známka – Traja králi a známka vydaná ku dňu poštovej známky.

V stredu vydá SP dve nové známky z radu Technické pamiatky

BRATISLAVA 29. júna (SITA) – Nové poštové známky z radu Technické pamiatky s vyobrazením Špaňodolinského banského vodovodu a Tatranského omnibusu vydá v stredu Slovenská pošta (SP), š.p.
Známku Špaňodolinský banský vodovod, ktorej autorom je akademický maliar Peter Augustovič, si na každej pošte na Slovensku budú môcť ľudia kúpiť za 24 korún. Známku s motívom Tatranského omnibusu navrhol akademický maliar Peter Augustovič, jej hodnota bude 14 korún. K známkam vydá SP aj obálky prvého vydania s ich štylizovaným vyobrazením.

Odpovede

  1. Akademický maliar Kállay pri
    Akademický maliar Kállay pri návrhu známky vychádzal z malieb v Bazilike svätého Klementa v Ríme, v ktorej pochovali svätého Cyrila.
    Tu máme zrejme autentický portrét Konštantína – Filozofa zo spomínanej baziliky. Podľa náznaku hranatej svätožiary sa dá usudzovať, že freska vznikla ešte za Cyrilovho života. Hranatá svätožiara sa v rannom stredoveku používala pri znázornení ešte žijúcich osôb u ktorých sa predpokladala svätosť. 

Comments are closed.