V Nitre bude Klenotnica s najvzácnejšími nálezmi zo Slovenska

V bývalých kasárňach pod Zoborom v Nitre má vzniknúť Klenotnica s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska. Verejnosť v nej bude môcť po prvý raz vidieť cenné nálezy, ktoré boli doteraz schované v trezoroch. Budú medzi nimi predmety z drahých kovov, plastiky či vzácny originál Moravianskej Venuše z mamutoviny, ktorej vek sa odhaduje asi na 22 800 rokov. „Prezentácia bude zabezpečená proti krádeži aj proti poškodeniu nálezov,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Klenotnica bude súčasťou múzea, ktoré chce Archeologický ústav otvoriť v jednej zo svojich budov v areáli kasární v roku 2013, teda pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. V múzeu bude stála expozícia venovaná obdobiu Veľkej Moravy.

 


Kasárne pod Zoborom sú dôležitou archeologickou lokalitou nazývanou Martinský vrch. Nachádzajú sa tu pozostatky veľkomoravského kostola z 9. storočia, ktoré by archeológovia chceli prezentovať verejnosti prostredníctvom archeoskanzenu. „V súčasnosti beží projektová príprava, čakáme na výzvu na predloženie projektu v rámci štrukturálnych fondov,“ informoval Ruttkay.


Archeologický ústav začne už čoskoro s rekonštrukciou niektorých budov v areáli kasární, ktoré získal bezplatným prevodom od ministerstva obrany. Väčšina z nich je vo veľmi zlom stave. V súčasnosti sú hotové projektové dokumentácie na obnovu troch objektov a prebieha súťaž na dokumentáciu pre ďalšie štyri budovy. „V krátkom čase začneme s obnovou veľkého skladu, ktorý má 90 metrov dĺžku a 15 metrov šírku, vzniknú tam skladovacie priestory pre nálezy,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu Matej Ruttkay. V druhej budove vznikne depozitár drobných nálezov a dokumentačné pracovisko, kde budú archeológovia nálezy evidovať, kresliť, fotiť či skenovať s 3D skenerom. S rekonštrukciou tretej budovy sa začne po získaní stavebného povolenia.


V roku 2011 by už mali byť podľa Ruttkaya dve budovy zrekonštruované a pripravené na užívanie. „S mestom musíme doriešiť otázku inžinierskych sietí, pretože tie sú momentálne náš najväčší problém. Siete v areáli sú z veľkej časti staré,“ poznamenal Ruttkay. Investície bude Archeologický ústav financovať sčasti z vlastných zdrojov a podal aj projekty na štrukturálne fondy Európskej únie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeologický ústav bude musieť prepúšťať, ohrozené sú výskumy

Koniec systematických archeologických výskumov na Slovensku, pozastavenie rozbehnutých projektov a prepúšťanie zamestnancov. Toto všetko hrozí Archeologickému ústavu na základe podkladov k návrhu rozpočtu na budúci rok z dielne ministerstva financií. Počíta s poklesom bežných výdavkov skoro na polovicu a mzdových prostriedkov na 82 percent oproti súčasnému stavu. Zároveň neobsahuje ani cent na systematický archeologický výskum. Predošlá vláda naň peniaze našla, bolo to po mnohých rokoch. Teraz hrozí, že sa opäť budú robiť len záchranné výskumy pri stavebných akciách, ktoré financujú investori. „Znova sa dostávame do situácie, že vedecký výskum na Slovensku nebude, pokiaľ nám ho niekto zo zahraničia nezaplatí. Môžeme skončiť tak, že budeme už iba jedna firma, ktorá bude robiť len záchranné výskumy a veda zostane bokom,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre Matej Ruttkay.