V Národnom múzeu v poľskom Krakove otvoria výstavu Poklady baroka – medzi Bratislavou a Krakovom

Obrázok k článku

Slovenská národná galéria sa podieľa na prvej veľkej prehliadke barokového umenia z územia dnešného Slovenska a Poľska. Výstava Poklady baroka – medzi Bratislavou a Krakovom sa v Národnom múzeu v poľskom Krakove otvára vo štvrtok 9. februára a potrvá do 23. apríl, agentúru SITA o tom informovala Slovenská národná galéria (SNG). “Atraktívne umenie barokovej éry z prostredia súčasného Poľska či Slovenska láka tak bádateľov ako i milovníkov umenia už desaťročia. Napriek tomu je vzájomné poznanie tejto časti histórie stáročných susedov na oboch stranách prekvapivo malé,” cituje tlačová správa SNG kurátorku výstavy Katarínu Chmelinovú, podľa ktorej je cieľom výstavy zmeniť tento fakt. Expozícia je spoločným projektom Národného múzea v Krakove a SNG a obsahuje takmer 150 exponátov z vyše 20 inštitúcií. Je prvou skutočne obsiahlou prezentáciou barokového umenia z územia dnešného Slovenska nielen v Poľsku, ale za našimi hranicami vôbec.


Ojedinelú šancu na predstavenie barokových pamiatok v nezvyčajne veľkom rozsahu poskytla podľa Chmelinovej rekonštrukcia bratislavského sídla Slovenskej národnej galérie. “Práve umelecké artefakty z jej fondov tvoria jadro výstavy sprevádzanej poľsko-anglickým katalógom. Aby však poľskému publiku poskytli reprezentatívny obraz vývoja barokového umenia z časti bývalého mnohonárodnostného Uhorska, boli doplnené vybranými pamiatkami z ďalších slovenských a zahraničných zbierok – štátnych i súkromných,” upozorňuje kurátorka výstavy.


Výstava chronologicky, od raného až po neskorý barok, predstaví rôzne tematické okruhy. Návštevníci tak získajú obraz o troch hlavných umeleckých oblastiach z dnešného Slovenska v 17. i 18. storočí. Patrili medzi ne Viedni blízke centrá na čele s korunovačnou Bratislavou a Trnavou, ďalej stredoslovenské banské mestá podliehajúce v tom čase rovnako priamo Viedni a tiež východ dnešného Slovenska, zvlášť historické regióny Spiš, Šariš a Abov. Predstavia ich maliarske, sochárske a umelecko-remeselné diela. Chýbať nebude tvorba známych umelcov, ako napríklad Andrea Pozzo, Paul Troger či Franz Xaver Messerschmidt.


Zámerom výstavy Poklady baroka je tiež pritiahnuť pozornosť k umeleckým väzbám oblastí dnešného Slovenska a Poľska, ktoré sa v minulosti cielene neskúmali. Dôraz sa kladie na diela vrcholného a neskorého baroka 18. storočia, keď sa kultúrne kontakty zintenzívnili. Výstava pritom rozlišuje dva základné okruhy umeleckých väzieb. Na jednej strane predstavuje ukážky špecifického výtvarného prejavu zo slovensko-poľskej pohraničnej oblasti. Dokumentujú ju práce umelcov ako bol napríklad Paul Gross st., Johann Szilássy, Dionysius Raissmeier alebo Johann Feeg. Zároveň ale návštevník na výstave uvidí diela cudzích, najmä rakúskych a tzv. austroitalských tvorcov zvučných mien, ktorí zákazkami na územiach dnešného Slovenska a Poľska ovplyvnili miestnu umeleckú tvorbu. Dokladujú to diela od autorov ako sú Johann Kupezky, Adam Manyoki, Franz Anton Maulbertsch, bratia Palkovci, Felix Ivo Leicher a ďalší. Pre tento účel doplnili kolekciu slovenských pamiatok umelecké diela zo zbierok rôznych poľských inštitúcii, ale aj z Maďarska a z Ukrajiny. Návštevníci výstavy uvidia “nielen známe artefakty v nových kontextoch, ale aj doposiaľ len ojedinele prezentované či verejnosti vôbec neprístupné diela z depozitárov a súkromných majetkov. Viaceré z nich boli pre potreby tejto výstavy zreštaurované”, dodáva sa v tlačovej správe kurátorka výstavy Katarína Chmelinová.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O parížskom úspechu slovenskej gotiky v SNG

Netradičnú dokumentačnú reportáž o výstave neskorej gotiky Slovenska Zlatom a ohňom – Umenie Slovenska na konci stredoveku, ktorá od septembra do januára žala úspechy v parížskom Múzeu Cluny, ponúka do polovice februára Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave. Kurátor výstavy Dušan Buran na nej predstavuje v rámci Kabinetu starého umenia vo Vodných kasárňach na Rázusovom nábreží zákulisie tohto medzinárodného projektu. Pod názvom Všade dobre, doma najlepšie! (Nulle part aussi bien que chez soi!) môžu návštevníci vidieť gotické artefakty v ich transportných obaloch – drevených škatuliach. Dostanú sa aj k ohlasom na výstavu, ktorú videlo približne 105 tisíc ľudí, vo francúzskej a našej tlači. Ako ďalej agentúru SITA informovala Karmen Koutná z marketingu a komunikácie SNG, výstava tak ponúka jedinečnú možnosť vidieť vybrané diela z parížskej výstavy. Následne totiž poputujú svojim majiteľom.

New Frontiers – Art from New EU Member States

Dňa 2. marca 2004 privítala Národná galéria v Dubline umenie desiatich nových, pristupujúcich členských štátov Európskej únie na výstave, ktorá nesie názov New Frontiers – Art from New EU Member States. Výstavu formálne otvoril írsky minister umenia športu a turizmu v miléniovom krídle Národnej galérie Írska.

Ladislav Mednyánszky

Slovenská národná galéria v Bratislave v spolupráci s Maďarskou národnou galériou v Budapešti a galériou Oberes Belveder vo Viedni pripravila pri príležitosti 150. výročia narodenia významného predstaviteľa stredoeurópskeho maliarstva poslednej tretiny 19. a začiatku 20. storočia monografickú výstavu Ladislav Mednyánszky (1852–1919).