V múzeu v Zlatých Moravciach budú piecť vianočné oblátky a vianočku

Obrázok k článku

Prípravu a pečenie vianočných oblátok a vianočky predvedú v v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach vo Vianočnej tvorivej dielni, ktorá bude 16. decembra od 8:30 do 12:00. Ako priblížila PR manažérka Ponitrianskeho múzea v Nitre Ľubica Packová-Zahradárová, ako prvé štedrovečerné jedlo sa tradične podávajú oblátky s medom, cesnakom alebo orechmi. Vianočné oblátky – či už okrúhle, oválne alebo v tvare trubičky – sa pripravujú z nekvaseného cesta a pečú vo formách s cirkevnými symbolmi. V minulosti však plnili inú funkciu ako dnes. Do 18. storočia ich piekli a roznášali kňazi. „V cirkevných školách pripadala táto úloha učiteľom – rechtorom. Začiatkom adventu obchádzali žiaci všetky domy s vinšom a vyberali obilie na vianočné oblátky,“ hovorí Packová-Zahradárová.

 

Ešte v medzivojnovom období na mnohých slovenských dedinách piekli oblátky ženy na otvorenom ohnisku na rechtorskom alebo farskom dvore. Piekli sa oblátky vodové, cukrové, orechové a do 30. rokov 20. storočia aj pre dobytok so zapečenou petržlenovou vňaťou. V posledný týždeň pred Vianocami ich žiaci roznášali s vinšom, ktorý skladali učitelia. V medzivojnovom období pečenie oblátok v mnohých cirkevných zboroch zrušili. Ako ďalej dodala Packová-Zahradárová, v zmysle ľudovej viery sa vianočným oblátkam pripisovali aj magické účinky. Odkladalo sa z nich do siatin, používali sa na ochranu pred požiarom alebo na okurovanie, čo je pôsobenie dymom na osoby, zvieratá alebo veci ako magický úkon s cieľom ochrániť, očistiť či liečiť.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články