V múzeu Hagia Sofia v Turecku odkryli mozaiku anjelskej tváre

V múzeu Hagia Sofia v Istanbule v piatok 24. júla 2009 odkryli zachovanú mozaiku anjelskej tváre. Pôvodne kresťanský chrám postavený byzantským cisárom Justiniánom po vpáde Turkov v roku 1453 sultán Mehmed II. prestaval na mešitu. Keďže islam nedovoľuje obrazovú výzdobu, mnohé mozaiky zničili, ďalšie prekryli omietkou a steny vyzdobili veršami z koránu. Niektorí sultáni nechávali periodicky omietku odstraňovať, mozaiky zreštaurovali a potom ich opäť prekryli. “Niektoré mozaiky odkryli, keď sa v roku 1935 z Hagie Sofie stalo múzeum,” povedal Ahmet Emre Bilgili, šéf istanbulského oddelenia pre kultúru a turizmus. Naposledy videli dve mozaiky anjelov v polovici 19. storočia dvaja švajčiarski architekti, keď sultán nariadil reštaurovanie, no po ukončení prác ich museli opäť zakryť. Experti v súčasnosti pracujú na odhalení druhého anjela.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obnovili mozaiky Ružencovej baziliky v Lurdoch

Francúzsko. Mozaiky pochádzajúce z 15. storočia v Ružencovej bazilike v mariánskom pútnickom mieste Lurdy zažiarili novými farbami. Reštauračné práce na 15 mozaikách na rozlohe 2000 metrov štvorcových boli veľmi náročné. Okrem mimoriadnej veľkosti mozaík dali reštaurátorom zabrať mnohorakosť znázornených postáv i široká paleta použitých farieb.

V Jeruzaleme odhalili vzácnu fresku z 12. storočia

V Izraelskom múzeu v Jeruzaleme verejnosti prvýkrát predstavili časť vzácnej fresky z 12. storočia, ktorá zobrazuje Ježiša, Pannu Máriu a Jána Krstiteľa. Stalo sa tak v pondelok 26. júla 2010 pri príležitosti znovuotvorenia múzea po trojročnej renovácii. Freska, ktorú objavili v roku 1999 v hrobke Panny Márie v Getsemanskej záhrade, mohla byť podľa odborníkov pôvodne až deväť metrov vysoká. Do dnešných dní sa z nej však zachovala iba spodná časť zobrazujúca nohy. V okolí Jeruzalema sa doteraz našli iba dve ďalšie podobné fresky, ostatné podľa archeológov zničili Saladinove vojská, ktoré dobyli Jeruzalem v roku 1187.

Zreštaurovaný barokový organ sa opäť rozozvučí

POPRAD 18. januára 2001 (SITA) – Necelé štyri mesiace trvalo reštaurovanie barokového organu v kostole sv. Juraja v mestskej časti Popradu Spišskej Sobote. V nedeľu o 16:00 sa v kostole uskutoční slávnostný koncert, na ktorom predstavia celú šírku a rozsah zreštaurovaného organu, uviedol pre agentúru SITA správca rímsko-katolíckej farnosti v Spišskej Sobote Michal Lipták.