V múzeu bude výstava Euro, naša mena

Po Belgicku, Malte a Cypre prišla aj do Bratislavy výstava Euro, naša mena. Dnes ju v kaviarni Múzeum v Slovenskom národnom múzeu (SNM) otvorili minister financií Ján Počiatek……guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko, riaditeľka odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva pre hospodárske a finančné záležitosti Linda Corugedo Steneberg a generálny riaditeľ SNM Peter Maráky. Záujemcovia si výstavu budú môcť pozrieť od piatku do 7. februára a po dvoch týždňoch v Bratislave sa presťahuje do košického Domu techniky, kde bude do 27. februára.

Minister financií označil podujatie za jeden z čriepkov mozaiky, ktorý tvorí na Slovensku obraz o eure. Návštevníci spoznajú z informačných panelov a z kvízov históriu vzniku spoločnej meny, pamätné mince, proces výroby peňazí a ich ochranné prvky a zistia aj, či spôsobilo euro nárast cien, ako menu prijala verejnosť, ale aj koľkokrát by sa dala obaliť Zem okolo rovníka eurovými bankovkami, ktoré sú v obehu, poukladanými vedľa seba. Počas celých dvoch týždňov bude návštevníkom k dispozícii aj lektor pripravený odpovedať na ich otázky. Organizátori pre najmenších pripravili detský kútik s počítačovými hrami na dotykových obrazovkách.

Výstava nadväzuje na predchádzajúcu, ktorá sa však venovala len genéze euromincí. Tá trvala od roku 2004 do 2006 a navštívila 11 štátov vrátane Slovenska. Podľa Lindy Corugedo Steneberg má nové podujatie širší záber, lebo sa snaží preklenúť rozdiel medzi objektívnou skutočnosťou a tým, ako ľudia euro subjektívne vnímajú.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vzostupy a pády meny

Dňa 30. 9. 2010 o 14.00 bude v Slovenskom národnom múzeu v Martine slávnostne otvorená výstava Vzostupy a pády meny – menové reformy, odluky, rozluky a iné pohromy v 20. storočí.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.

Odpovede

  1. V múzeu bude výstava Euro, naša mena

    Dňa 5. 3. 2009 o 14.00 bude za účasti Viceguvernéra Národnej banky Slovenska pána Viliama Ostrožlíka, MBA otvorená v priestoroch Slovenského národného múzea v Martine výstava s názvom Slovenské euromince s podtitulom Výtvarné návrhy slovenských strán eurových mincí.

Comments are closed.