V mori objavili takmer nepoškodené nemecké lietadlo

Dornier 17

Nemecký bombardér, ktorý od druhej svetovej vojny leží na dne mora neďaleko britských brehov, je natoľko zachovalý, že ho britské múzeum plánuje vytiahnuť na pevninu. Lietadlo typu Dornier 17 považované za posledný známy exemplár zostrelili v roku 1940 nad Lamanšským prielivom, keď sa zúčastňovalo na leteckej bitke o Britániu. Spadlo do mora neďaleko brehov grófstva Kent na juhovýchode Anglicka v oblasti známej ako Goodwin Sands. Tam odpočíva v hĺbke asi 15 metrov, kde bolo z času na čas viditeľné, keď piesok ustúpil, aby sa následne opäť stratilo pod nánosmi.

Moderný sonarový výskum, ktorý vykonal úrad Port of London Authority (PLA), odhalil, že lietadlo je až šokujúco zachovalé. Ian Thirsk z RAF Museum v Hendone na predmestí Londýna, pre britskú vysielaciu spoločnosť BBC povedal, že bol “nedôverčivý”, keď po prvý raz počul o jeho existencii a jeho možnom zachovaní. “Toto lietadlo je unikátne a spája sa s významnou udalosťou z britskej histórie, takže jeho dôležitosť nie je potrebné zveličovať,” povedal Thirsk. “Je jedným z najvýznamnejších leteckých nálezov storočia,” dodal.

Lietadlo Dornier 17, známe pod prezývkou “lietajúca ceruzka”, bolo navrhnuté ako dopravné lietadlo v roku 1934. Neskôr ho konštruktéri zmenili tak, aby vyhovovalo vojenským účelom ako rýchly bombardér, ktorý by bolo ťažké zasiahnuť a ktorý by prípadne mohol uniknúť nepriateľským bojovým strojom. Spolu ich vyrobili okolo 1 700 kusov, no pre boj neboli až také vhodné, keďže boli ich dolet a váha bômb značne obmedzené. Mnohé z nich dokonca z bojov stiahli.

Neobyčajne presné snímky sonaru ukazujú, že lietadlo je iba mierne poškodené v prednej časti a na oknách v súvislosti s pádom na hladinu mora. “Dvere bombovej komory boli otvorené, čo naznačuje, že posádka zhodila svoj náklad,” uviedol hovorca PLA Martin Garside. Dvaja členovia posádky zahynuli pri páde lietadla, dvoch ďalších vrátane pilota zajali a podarilo sa im vojnu prežiť.

Foto: http://falkeeins.blogspot.com/2010/09/dornier-do-17-wreck-recovery.html

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Do zbierky lietadiel STM pribudol kukuruznik

KOŠICE 7. júna 2004 (SITA) – Zbierka expozície letectva Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach sa opäť rozrástla. V poradí 45. lietadlom v zbierke je ruský stroj Polykarpov II so širokospektrálnym využitím, ktorý Rusi prezývajú aj kukuruznik – kukuričník, pretože sa používal v poľnohospodárstve. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ STM Eugen Labanič, “okrem Polykarpova, ktorého mechanici práve vykladajú, sme dnes dostali od USA americké prúdové lietadlo F 105 s dvojmiestnym kokpitom v úprave pre výcvik pilotov.“

Zbierku leteckého múzea rozšíril Polikarpov Po-2

KOŠICE 24. augusta 2004 (SITA) – Funkčné lietadlo Polikarpov Po-2, dar ruského prezidenta V. Putina a Ruskej federácie (RF) leteckej expozícii Slovenského technického múzea (STM), rozšírilo zbierku tzv. prezidentských lietadiel. Dar na košickom letisku dnes slávnostne prevzali od radcu Veľvyslanectva RF Jurija Cingovatova riaditeľ STM Eugen Labanič a exprezident Rudolf Schuster.

Švédsky Viggen obohatil zbierku Leteckého múzea

KOŠICE 11. septembra (SITA) – Do zbierky Leteckého múzea v Košiciach pribudlo dnes švédske stíhacie lietadlo Viggen 37 vo fotografickej prieskumnej verzii. Stalo sa tak v poradí už 16. lietadlom v zbierke tzv. prezidentských darov. “Toto lietadlo je symbolom rozvíjajúcej sa švédsko-slovenskej spolupráce. Teším sa spolu s vami, že bude ozdobou tunajšieho múzea,“ povedala švédska veľvyslankyňa na Slovensku Cecilie Julin.