V minulosti Apponyiovský kaštieľ navštívili…

Obrázok k článku

Bratia amerického prezidenta Theodora Roosevelta aj pasažier z Titaniku prebývali istý čas v kaštieli v Oponiciach, ktorý po rokoch vstáva z popola. Po rozsiahlej rekonštrukcii ho otvoria pre verejnosť 30. septembra. Bude tu štvorhviezdičkový hotel a novou atrakciou pre turistov sa stane Apponyiovská knižnica s mnohými vzácnymi knihami až zo 16. storočia. Ako povedal správca múzea v Oponiciach Peter Králik, ktorý sa dlhodobo zaoberá grófskym rodom Apponyiovcov, bratia Rooseveltovci prišli do Oponíc najmä za poľovačkami a zábavkami. Niekoľko rokov tu pobudol aj pasažier smutne známeho zaoceánskeho parníka Titanik Thomas Cardeza. Keď sa v roku 1912 vracal z Oponíc do Spojených štátov, kúpil si miestenku v jednej z dvoch najluxusnejších kajút na Titaniku. Cardeza mal šťatie a spolu so svojou mamou stroskotanie lode prežil. O 3:00 hodine nadránom ho vytiahla na svoju palubu loď Carpatia.

Významnou obyvateľkou kaštieľa bola albánska kráľovná Geraldina, ktorá v ňom strávila svoje detstvo. Istý čas tu pobudla aj známa afroamerická herečka, speváčka a tanečníčka Josephine Bakerová, ktorá bola múzou Ernesta Hemingwaya, Pabla Picassa či Christiana Diora. V decembri 1930 sa tu na dva dni zastavil rozprávkovo bohatý maharadža z Patialy, ktorý zastupoval 136 maharadžov Indie na medzinárodnej konferencii v Londýne. Dobové fotografie ho zachytávajú v Oponiciach na slávnostnej večeri aj na poľovačke na diviaky, kde má oblečený hrubý kabát a turban.

V Oponiciach v okrese Topoľčany dodnes žijú potomkovia bývalého služobníctva z kaštieľa. Ako miesto narodenia si uvádzajú Londýn, Paríž, Miláno či Sankt Petersburg, kam služobníctvo cestovalo so svojimi pánmi. Práve od nich sa Králik dozvedel o významných hosťoch v kaštieli a rôzne pikantné príbehy. Grófsky rod si nachádza cestu do Oponíc aj dnes. „Mali sme tu návštevy Apponyiovcov z Mexika, zo Spojených štátov amerických, z niektorých európskych krajín aj z Juhoafrickej republiky,“ povedal. V Juhoafrickej republike žije exilový albánsky kráľ Leka I., ktorý je synom kráľovnej Geraldiny z Oponíc. „Minulý rok som dostal od jeho splnomocnenca poďakovanie v angličtine s kráľovským erbom za dobré šírenie mena jeho matky,“ dodal Králik.

Keď sa Apponyiovci dozvedeli o rekonštrukcii kaštieľa, ktorý kedysi patril ich rodine, boli nadšení, hovorí Králik. Záujem prísť na otvorenie zrekonštruovaného kaštieľa prejavil napríklad princ Alexander von und zu Liechtenstein. V Oponiciach už raz bol, odskočil si sem z piešťanských kúpeľov. „Pozval ma na svoj zámok do Korutánska, kde mi ukázal vo veľkej jedálni obraz svojej starej matky – grófky Márie Apponyiovej z Oponíc. Povedal som si, že svet je skutočne malý,“ poznamenal Králik. Apponyiovci prišili do Oponíc v roku 1392 ako Pécsovci. Tu si zobrali za svoje meno obce, ktorá vtedy niesla maďarský názov Apponyi.

Renesančný kaštieľ obnovuje spoločnosť I&P Slovakia, ktorá ho kúpila v schátralom stave v roku 2007 od Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Celková investícia predstavuje 10 miliónov eur, z toho približne 30 percent získala firma z eurofondov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články