V meste Spišská Belá schválili znovuobnovenie Štefánikovej sochy

Obrázok k článku

Poslanci mesta Spišská Belá schválili znovuobnovenie sochy Milana Rastislava Štefánika, do mesta by sa mala vrátiť po viac ako štyroch desaťročiach. Ako informoval primátor mesta Štefan Bieľak, jednou z podmienok realizácie zámeru je, že mesto poskytne na tento účel z rozpočtu mesta maximálne 20 percent celkových nákladov na zhotovenie sochy, a to najviac sumu 10-tisíc eur, za predpokladu, že sa nevyzbiera dostatok financií od darcov a rôznych prispievateľov. „Uvažovali sme nad dvoma možnými miestami jej umiestnenia, nakoniec sme sa rozhodli pre miesto, na ktorom bola naposledy umiestnená pôvodná socha, a teda v parku pred evanjelickým kostolom na Štefánikovej ulici,“ povedal dnes pre agentúru SITA primátor. Podľa jeho slov sa na tento účel zároveň plánuje vyhlásenie dobrovoľnej finančnej zbierky, mesto chce zriadiť transparentný účet, na ktorom sa budú zhromažďovať vyzbierané financie. Podľa dostupných informácií bola aj na zhotovenie pôvodnej sochy v roku 1935 vyhlásená verejná zbierka.


Socha vysoká 2,3 metra bola slávnostne odhalená v máji 1939 na ploche medzi mestským úradom a zvonicou, definitívne však z mesta zmizla v roku 1972, zničená bola údajne vo vojenskom priestore Javorina. V súvislosti s vybudovaním novej sochy si mesto stanovilo podmienku, že odsúhlasí veľkostné, materiálové a dizajnové prevedenie tejto sochy pred začatím jej výroby. „Z časového hľadiska sa socha zhotoví a umiestni na určené miesto do septembra 2018, pričom predmetná socha sa stane majetkom mesta,“ uviedol primátor mesta. Socha generála Štefánika v Spišskej Belej by mala byť odhalená k 100. výročiu vzniku 1. Československej republiky, teda 28. októbra 2018. Predpokladané náklady na zhotovenie sochy sú podľa primátora vo výške približne 45-tisíc eur.


Pôvodná socha Milana Rastislava Štefánika z travertínu mala zaujímavý osud. Jej autorom bol akademický sochár Pavol Bán, mala 2,3 metra, s podstavcom štyri metre. Z miesta pri mestskom úrade, kde stála od 21. mája 1939, bola odstránená v 60-tych rokoch minulého storočia, keď ju nahradila socha partizána ako pamätníka druhej svetovej vojny. Štefánik bol najprv uložený v skladových priestoroch pod mestským úradom. Opätovne bola socha osadená v roku 1968, a však v parku pri evanjelickom kostole, definitívne bola odtiaľ odstránená asi v roku 1972. Zničená bola zrejme vo vojenskom priestore Javorina, napriek snahe jednotlivcov sa jej zvyšky nepodarilo objaviť. Iniciatíva na prešetrenie tohto činu vznikla hneď po revolúcii v roku 1989, podľa Bieľaka však zostala bez ďalšej odozvy. Kópia tejto sochy v malom prevedení, s výškou asi 50 centimetrov, sa našla na pôjde mestského úradu, dnes je v kancelárii primátora mesta. V roku 1992 tiež bola Leninova ulica, na ktorej táto socha naposledy stála pri evanjelickom kostole, premenovaná na Štefánikovu ulicu. Po Štefánikovi nesie od roku 2016 názov aj miestna základná škola.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Projekt sochy Krista je stále aktuálny, odsunula ho kríza

Projekt sochy Ježiša Krista, ktorá sa má vypínať nad Prešovom, je momentálne nereálny. Povedal to primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý je otcom tejto myšlienky. Odhaduje, že realizácia monumentu by sa mohla začať o dva roky. Dôvodom na oddialenie termínu je kríza, ktorá odradila investorov od tejto investície. Najvyššia socha Ježiša Krista na svete má byť financovaná z celosvetovej zbierky a z peňazí sponzorov. Hagyari výšku investície odhaduje na 3 mil. €, pôvodne sa rátalo so sumou 30 mil. Sk.