V Meste kultúry si pripomenú budovanie Trate mládeže

Obrázok k článku od zora.

Jazdy historických vlakov, vystúpenie Lúčnice, výstava fotografií Sergeja Protoppopova a Jakuba Janča aj spomínanie priamych účastníkov výstavby budú súčasťou celodenného programu, ktorým si v sobotu 14. septembra Mesto kultúry pripomenie 70. výročie ukončenia budovania železničnej trate Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica, tzv. Trate mládeže. Ako informoval agentúru SITA vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie mesta Banská Štiavnica Rastislav Marko, podujatie pod názvom „TM 49 – 19“ sa uskutoční v priestoroch štiavnickej železničnej stanice.

 

„Trať mládeže je súčasťou slovenskej histórie. Aj na to by sme chceli upozorniť počas nášho podujatia. Pred niekoľkými rokmi Banská Štiavnica prostredníctvom primátorky požiadala o zaradenie Trate mládeže medzi hmotné kultúrne pamiatky, kam iste patrí. Definitívna odpoveď dodnes neprišla,“ uviedol Marko.

 

Na podujatí uvedú aj knihu fotografií dokumentujúcich súčasný stav Trate mládeže. Vytvoril ju fotograf Jakub Jančo v rámci projektu Mesto kultúry 2019: „70 rokov v istom zmysle rovnako pochovalo vďaku za odvedenú robotu, ako aj vinu za budovanie režimu,“ konštatuje autor knihy.

 

Železničnú trať Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica začali budovať v roku 1943. Počas druhej svetovej vojny boli budované úseky zničené a záchrana výstavby sa stala záväzkom Zväzu slovenskej mládeže. Po komunistickom prevrate vo februári 1948 dostal projekt označenie Trať mládeže a stal sa jednou z prvých stavieb, ktoré mali dokazovať budovateľské nadšenie a oddanosť mladých ľudí socialistickému zriadeniu. Na výstavbe 20-kilometrovej trate pracovalo viac ako 47-tisíc ľudí zo Slovenska a zo zahraničia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Banská Štiavnica – Salamandrové dni 2003

Dáva sa na známosť občianskej verejnosti, že roku Pána 12. septembra 2003 sa v Banskej Štiavnici uskutoční slávny salamandrový sprievod. Pozývame Vás, deti i dospelých, malých i veľkých, chudých i tučných, pekných i menej pekných, veselých i smutných sa radovať podľa pravidiel Veľkej obce Steingruben, vysokováženého obyvateľstva alma mater, banskoštiavnickej akadémie.

Deň Trate mládeže

Železničné spojenie z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice je jedným z možných prístupov do mesta. Takmer 21 km dlhá trať prechádzajúca idylickým prostredím v miernom stúpaní bola dokončená v rokoch 1948 – 1949 v rámci tzv. Trate mládeže – kolektívneho pracovného počinu takmer 41 000 mladých ľudí.

Odpovede