V Medzilaborciach si historickou rekonštrukciou bojov pripomenú sté výročie ukončenia vojny

Obrázok k článku od zora.

Historickú rekonštrukciu bojov z 1. svetovej vojny prinesie v sobotu 21. apríla tradičné vojensko-historické podujatie Karpaty 1914/1915. V poradí 8. ročník podujatia sa uskutoční v priemyselnej zóne v Medzilaborciach. Organizátori si na akcii pripomenú sto rokov od ukončenia prvej svetovej vojny .

 

Ako informoval Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy, ktorý je spolu s mestom Medzilaborce organizátorom podujatia, na akcii budú pripravené dobové vojenské tábory z obdobia I. sv. vojny a autentická ukážku bojov na Karpatskom fronte v roku 1915. „Pripomíname si sto rokov od ukončenia prvej svetovej vojny. Ukážka bojov sa navyše koná v apríli, čo je mesiac, kedy sa reálne v okolí Medzilaboriec bojovalo. Boje tu trvali od októbra 2014 s malou prestávkou do mája 2015. Bojová činnosť vyvrcholila práve v apríli 2015, takže my v autentickom čase prinesieme ukážku bojov, ktoré prebiehali v Medzilaborciach a blízkom okolí. Udalosti, ktoré trvali niekoľko týždňov sa snažíme vtesnať do hodinovej ukážky bojov,“ povedal pre agentúru SITA Drobňák.

 

Ako dodal, účasť na akcii potvrdilo 150 vojakov v dobových uniformách z klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Ruska, Ukrajiny, Maďarska a Rakúska. Premiérovo zriadia stanicu poľného žandárstva, chýbať nebude tradičná dobová kuchyňa. Špeciálny stan bude určený na prednášky historikov nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia. Chýbať nebude vojenská hudba, ľudové súbory s vojenskými piesňami, sprievodne výstavy a súťaž o najlepšie vojenské jedlo. „Okrem toho príde vojenská dychová hudba, potvrdená je účasť hudby Ozbrojených síl z Banskej Bystrice, folklórny súbor Hrabina predstaví ľudové piesne s vojenskou tematikou a prisľúbenú máme aj účasť súčasných príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí predstavia súčasná vojenskú výstroj a výzbroj, čiže ľudia si budú môcť porovnať ako sa zmenila výstroj vojaka za sto rokov od prvej svetovej vojny,“ konkretizoval Drobňák s tým, že organizáciu zabezpečuje vyše 40 dobrovoľníkov. Tradičným partnerom podujatia je združenie Podvihorlatská paleta, vďaka ktorému už od štvrtka v rámci plenéru vyše 15 umelcov zo strednej Európy v Medzilaborciach maľuje obrazy na tému I. svetová vojna. Verejnosti ich predstavia počas akcie.

 

Podujatie sa v sobotu 21. apríla uskutoční od 10:00 do 17:00. Samotná ukážka bojov je naplánovaná medzi 14:00 a 15:30. Akcii bude predchádzať pietny akt na vojnovom cintoríne v Medzilaborciach, ktorý sa uskutoční v piatok 20. apríla o 15:00. „Práve takto chceme symbolicky otvoriť toto podujatie, aby si ľudia uvedomili, že popularizácia histórie je dôležitá. Pripomíname si takto osudy vojakov, ktorí zahynuli v tomto regióne a sú pochovaní na vojnových hroboch,“ pripomenul Drobňák.

 

Vojensko-historické podujatie Karpaty 1914/15 sa každoročne koná na rôznych miestach severovýchodného Slovenska. Tri ročníky sa uskutočnili v Nižnej Polianke, ďalšie hostili Výrava, Hostovice, Humenné a Stebník..

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články