V Malokarpatskom múzeu je jedenásť miliónov rokov starý nález

foto Stanley Ambrose

V Malokarpatskom múzeu v Pezinku majú návštevníci do konca mája možnosť pozrieť si jedenásť miliónov rokov starý nález. Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Veronika Beňadiková, je to fosílny zub pravekého zvieraťa, pričom je to jeden zo šiestich takýchto objavov na území celého Slovenska.

 

Ako ďalej uviedla, objavili ho robotníci na pozemkoch pezinskej tehelne v roku 1906. Nález sa dostal do rúk aj vedcovi, polyhistorovi a kňazovi Jozefovi Ľudovítovi Holubymu. Ten ho spomína aj vo svojom denníku z roku 1913, do ktorého môžu nahliadnuť návštevníci múzea na výstave História predmetu – príbeh človeka, ktorá je pri príležitosti 55. výročia existencie Malokarpatského múzea v Pezinku.

 

Malokarpatské múzeum v Pezinku dokumentuje vinohradníctvo a vinárstvo pod Malými Karpatmi a od roku 2002 je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.

 

foto: Stanley Ambrose

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Múzeum v Pezinku má už 50 rokov

Malokarpatské múzeum v Pezinku, ktoré je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, oslávilo 50 rokov svojej existencie. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová. Múzeum sa zameriava na históriu vinohradníctva v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a históriu vína, ktoré predurčili a ovplyvnili dejinný vývoj a životy ľudí v tomto regióne. „Ľudia sa tu môžu oboznámiť s tým, čo to znamená, ako to funguje, dá sa to odovzdať širokej verejnosti a zároveň sa to dá odovzdať tým, ktorí prichádzajú po nás. Práve v tom vidím najsilnejší symbol , že to tu máme už 50 rokov,“ povedal počas slávnosti v priestoroch múzea župan Pavol Frešo. Podľa riaditeľky Malokarpatského múzea Danky Kopálovej sú múzeá dôležité hlavne pre zachovanie identity svojho národa. „Platí veta, že keď nepoznáš svoju minulosť, nemôžeš budovať svoju budúcnosť,“ myslí si.

Keramické trhy v Pezinku

Siedmy ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy sa uskutoční od 11. do 13. júna 2010 v Pezinku. Svoje umenie a výrobky z pálenej hliny príde do Pezinka predstaviť viac ako 150 keramikárov a hrnčiarov zo Slovenska, Čiech, Moravy, Bulharska, Poľska a Maďarska. Podujatie sa koná s podporou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša a primátora mesta Pezinok Olivera Solgu. Agentúru SITA informoval Radko Duda z Oddelenia komunikácie s médiami a verejnosťou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).