V Maďarsku ukradli vzácnu bibliu

PRAVDA, 12. 2. 2002 – BUDAPEŠŤ (ik) – Maďarsko je v šoku, veriaci sa modlia za nájdenie vzácnej relikvie, po ktorej pátra aj Interpol. Budapešť sprísnila hraničné kontroly po nedeľňajšej lúpeži stredovekej biblie z kostola na severovýchode krajiny. „Zlodeji sekerou vypáčili dvere kostola a po rozbití vitríny odniesli knižnú raritu považovanú za národný poklad,” povedal včera v Miškovci župný šéfvyšetrovateľ István Solymosi.
Bibliu z Vizsolyu, nazvanú podľa miesta, kde bol prvý kompletný maďarský preklad biblie v roku 1590 vytlačený, odcudzili v nedeľu nadránom z vizsolyského kostola minimálne dvaja páchatelia. Bezpečnostné zariadenie spustilo poplach, kým však zalarmovaná polícia prišla na miesto činu, zlodeji aj s lupom ušli.

Za informácie, vedúce k nájdeniu šesť kilogramov ťažkej dvojzväzkovej biblie, úrady vypísali odmeny v celkovej výške asi 660-tisíc Sk. „Je to obrovská strata pre celú maďarskú kultúru,” povedal biskup Gusztáv Bölcskei, predseda synody maďarskej reformovanej cirkvi. Podľa jeho slov pozornosť zlodejov na Bibliu z Vizsolyu mohla upriamiť vlaňajšia londýnska aukcia, v ktorej sa jej iný výtlačok vydražil za sumu rovnajúcu sa takmer 5 miliónom Sk.

Odcudzený exemplár, jeden z dvadsiatich, ktoré sa zachovali v Maďarsku, je čiastočne poškodený, čo zjednodušuje jeho identifikáciu a komplikuje predaj na čiernom trhu. Jeho cenu poisťovňa odhadla na asi 1 milión Sk. Kultúrnohistorická hodnota každého výtlačku Biblie z Vizsolyu (asi tri kusy sa nachádzajú aj na Slovensku), ktorá celé stáročia ovplyvňovala vývoj spisovnej maďarčiny, je však podľa expertov nevyčísliteľná.

http://www.ecav.sk/info/spravodajstvo/2002/tlac-2002-02-12-f.htm

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slzy pátra Pia – hlúpy vtip mladíka

20020369 KP/ TK KBS, marec 2002
Takzvané krvavé slzy pátra Pia v talianskom meste Messina, ktoré sa postarali o senzáciu v talianskych médiách a o nápor „pútnikov“ na Sicíliu, nie sú nadprirodzeného pôvodu, ale hlúpym vtipom 17-ročného mladíka!!! Vyjasnila to jeho matka pre denník Corriere della Sera. Jej syn natrel krv na tvár sochy pátra Pia, aby vyvolal senzáciu. Laboratórne skúšky ukázali, že išlo o ľudskú krv.

Farár spálil obrazy a rozobral kazateľnicu

Nový čas 27. 2. 2002
Svojrázne poňatie desiatich božích prikázaní pretavil do svojej praxe rímskokatolícky farár Miroslav Š. Už vyše mesiaca lučeneckí kriminalisti zisťujú, čo všetko dokázal urobiť 35-ročný duchovný s pamiatkami, ktoré mal ako ich správca na starosti. Za svojvoľné narábanie so vzácnymi predmetmi čelí obvineniu zo štyroch trestných činov – zneužívania vlastníctva, krádeže, poškodzovania cudzej veci a sprenevery. Škoda zatiaľ presahuje 200-tisíc korún, polícia pátra ďalej.