V Ľutine vzniká miniskanzen makiet drevených chrámov

Ilustračné foto, maketa z obce Ulič

Okolo 50 zmenšenín drevených chrámov spod Karpát umiestnia postupne v pripravovanom miniskanzene v obci Ľutina v okrese Sabinov. Skanzen vznikne neďaleko Baziliky minor, ktorá je jedinou gréckokatolíckou Bazilikou na Slovensku. Projekt Miniskanzen drevených chrámov bude spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci cezhraničnej spolupráce, s ktorým uspela tamojšia gréckokatolícka farnosť. Prvá etapa projektu je rozpočtovaná na vyše 61 400 €, z toho takmer 49 600 € pôjde z eurofondov, časť nákladov uhradí štát a piatimi percentami sa na projekte spolupodieľa Gréckokatolícka cirkev – farnosť v Ľutine. V ministanzene bude umiestnených nielen 36 replík gréckokatolíckych chrámov, ale aj drevené kostolíky iných cirkví, ktoré sa nachádzajú na východe Slovenska. Keďže ide o projekt cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovensko, miesto tu bude mať aj niekoľko zmenšenín drevených chrámov z juhovýchodu Poľska.

Ako informoval Daniel Dzurovčík z gréckokatolíckeho arcibiskupstva, miniskanzen bude situovaný na miernom kopčeku neďaleko baziliky. Areál bude rozdelený na štyri časti, podľa toho odkiaľ chrámy pochádzajú, na región Bardejova, Svidníka, Sniny a na poľské kostolíky. Chrámy budú mať výšku okolo 1,5 metra, objednávateľ bude vyžadovať presnú repliku originálu v dohodnutej mierke. Pri každom vystavenom dielku bude informačná tabuľa s popisom a stručnou históriou chrámu. Drevené makety budú po celý rok umiestnené v exteriéri, ani na zimu sa nebudú prenášať pod strechu. V skanzene sa návštevníci budú môcť voľne prechádzať pomedzi chrámy, posedieť si na lavičke a relaxovať.

Dzurovčík uviedol, že v týchto dňoch začala prvá etapa projektu, ktorá zahŕňa viac prípravných prác. Veľkú časť financií pohltí úprava terénu, oporný múr a prístupové chodníky. Z prvého balíka peňazí sa vyrobí prvých desať makiet drevených chrámov. Na jeseň sa bude cirkev uchádzať v ďalšej výzve o finančnú podporu na dokončenie projektu. V druhej etape pôjdu financie na výrobu ďalších 40 replík chrámov a minimum prostriedkov použijú na dokončenie terénnych prác.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Gréckokatolícka cirkev zviditeľňuje drevené chrámy

11. júla 2008 – Zápis drevených chrámov v Bodružali a Ladomirovej (okres Svidník) do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, ktoré sa nachádzajú v prešovskej eparchii, znamená pre prešovské Gréckokatolícke arcibiskupstvo veľkú poctu. Nie sú to však jediné drevené sakrálne stavby, ktoré vlastní prešovská eparchia.

Prešov: Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov

Dňa 22.10.2003 sa v Prešove v budove Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča začal trojdňový Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov „Wooden Churches Conservation International Workshop“, ktorý organizujú World Monuments Fund, the Samuel H. Kress Foundation, United States Commission for the Preservation of America’s Heritage Abroad v spolupráci s Gréckokatolíckym biskupstvom v Prešove a Gréckokatolíckou bohosloveckou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove.

Na obnovu kostolíkov východného obradu pridelil ŠFK Pro Slovakia tri milióny Sk

Svidník 14. apríla (TASR) – Tri milióny korún pridelila Rada Štátneho fondu kultúry Pro Slovakia na krytie nákladov na tohtoročnú obnovu siedmich drevených kostolíkov východného obradu v okresoch Svidník, Stropkov a Prešov. Na rekonštrukčné práce na objektoch chrámov je z nej vyčlenených 1,8 milióna Sk, na reštaurovanie ikon 1,2 milióna Sk. Najviac je potrebné riešiť havarijný stav kostolíka v obci Dobroslava pri Svidníku, na odstránenie ktorého vyčlenila 700 tisíc korún a v obci Brežany v okrese Prešov 350 tisíc korún…