V Ludrovej obnovia strechu gotického kostola

Interiér kostola v Ludrovej (liptovskemuzeum.sk)

Na gotickom kostole Všetkých svätých z 13. storočia v Ludrovej-Kúte v okrese Ružomberok vymenia strešnú krytinu. Pre agentúru SITA to potvrdil Karol Dzuriak z Liptovského múzea v Ružomberku, ktoré pamiatku spravuje. „Vymeníme ju na častiach kostola na 250 metroch štvorcových. Odstránime tým havarijný stav. Zároveň vytvoríme predpoklad na ďalšie etapy sanačných prác, vrátane reštaurovania stredovekých nástenných malieb,“ konštatoval.

Na kostole urobia nove latovanie, vymenia krytinu, vyčistia podkrovie. „Na strechu použijeme 15-tisíc kusov šindľa,“ poznamenal Dzuriak. Predpokladaná hodnota opravy je 18-tisíc €. Financie idú z Dotačného systému Ministerstva kultúry SR, zvyšok spolufinancuje Žilinský samosprávny kraj a Liptovské múzeum v Ružomberku. Práce potrvajú do polovice decembra tohto roka.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Unikátne stredoveké maľby európskeho významu

MARTINČEK 12. novembra 2002 (SITA) – Reštaurátori Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči dnes slávnostne odovzdali zreštaurované stredoveké nástenné maľby v rímsko-katolíckom kostole sv. Martina v obci Martinček v okrese Ružomberok. “Tieto fresky nevidel nikto takmer 300 rokov a ide o unikát nielen slovenského, ale aj európskeho významu“, uviedol na tlačovej besede v Martinčeku vedúci ORA Ivan Tkáč. Reštaurátori datujú vznik malieb do 13. storočia, čo je viac ako o jedno storočie skôr, než sú známe maľby tzv. liptovského okruhu vo viacerých kostoloch na Liptove.

Levočskí reštaurátori sú hrdí na obnovené stredoveké maľby v Martinčeku

Levoča 17. decembra 2002 (TASR) – Ukončiť obnovu fasády Provinčného domu v Spišskej Novej Vsi a stredovekých malieb v kostole sv. Martina v Martinčeku pri Ružomberku sa podarilo v tomto roku pracovníkom Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči. Jeho riaditeľ Ivan Tkáč na dnešnej tlačovej besede zdôraznil, že na záchrane pamiatok v rôznych častiach Slovenska zrealizovali od začiatku roka práce za 12,5 milióna korún. Dodal, že objem mohol byť vyšší, ale v auguste museli pristúpiť na priame platby dodávateľom.

Reštaurátori pôsobia v Levoči už 20 rokov

LEVOČA 12. júna 2003 (SITA) – Kostol sv. Jakuba v Levoči, kláštorný kostol v Červenom Kláštore a mauzóleum Andrassyovcov v Trebišove sú prioritami, na ktorých v súčasnosti pracuje Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči. Tohto roku by malo byť ukončené južné nárožie s priľahlou balustrádou na kostole sv. Jakuba v hodnote 17 mil. Sk.