V Los Angeles ukradli vzácnu zbierku diel Andyho Warhola

Z domu losangeleského biznismena ukradli zbierku diel Andyho Warhola v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, informovala v piatok 11. septembra 2009 tamojšia polícia. Kolekcia obsahuje 10 známych obrazov slávnych športovcov, ktoré Warhol namaľoval koncom sedemdesiatych rokov 20. storočia. Sú medzi nimi napríklad boxerský šampión Muhammad Ali, tenistka Chris Evert, basketbalová hviezda Los Angeles Lakers Kareem Abdul-Jabbar, krasokorčuliarka Dorothy Hamill alebo O.J. Simpson.

Obrazy, ktoré si objednal biznismen a zberateľ umenia Richard Weisman, zmizli z jeho domu v západnom Los Angeles spolu s Warholovým portrétom Weismana, uviedla policajná hovorkyňa. Ako ďalej povedala, sieťotlače, z ktorých každá má asi 258 štvorcových centimetrov, viseli vo Weismanovej jedálni. Políciu o ich zmiznutí informovala domáca, ktorá si všimla, že zmizli 3. septembra. Weisman v čase lúpeže nebol doma a polícia nenašla známky násilného vniknutia. Zlodeji z domu nevzali nič iné a nechali tam aj niekoľko ďalších Warholových diel.


Neznámy darca ponúkol odmenu jeden milión dolárov za vrátenie umeleckých diel alebo poskytnutie informácií, ktoré by viedli k ich objaveniu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Krádeže obrazov – prierez

28. augusta 2004 (SITA/AFP) – Minulú nedeľu bol z múzea v nórskom Oslo ukradnutý obraz Edvarda Muncha Výkrik. Iný z jeho obrazov bol ukradnutý už v roku 1994 z Národnej galérie v Oslo, neskôr sa však našiel. Tu je stručný prehľad najznámejších krádeží obrazov od roku 1985.

Ukradli nákladné auto plné drahých umeleckých diel

V Španielsku ukradli nákladné auto plné drahých umeleckých diel vrátane skice od Pabla Picassa. Madridská polícia vo štvrtok informovala, že v utorok prázdne auto, v ktorom si trojica zlodejov odviezla diela v odhadovanej hodnote 2,7 milióna eur, našla juhozápadne od hlavného mesta. Medzi prácami sa okrem kresby od Pabla Picassa nachádzali podľa denníka El Mundo napríklad práce baskického sochára Eduarda Chillidu, Kolumbijčana Fernanda Boteru, Španiela Antonia Sauru, katalánskeho maliara Antoniho Tapiesa, či slovinského umelca Cveta Marsica. Niektoré z nich neboli ani poistené.

Talianska polícia objavila pri razii 19 umeleckých diel

Talianska polícia v sobotu 5. decembra 2009 skonfiškovala diela Van Gogha, Picassa, Cézanna a iných svetoznámych maliarov počas razie v bytoch zakladateľa skrachovanej spoločnosti Parmalat. Cena 19 umeleckých diel, skrytých na povalách a v pivniciach, sa odhaduje na sto miliónov eur. Niektoré z umeleckých diel boli starostlivo zabalené, aby sa nepoškodili, no iné, vrátane Picassových malieb, boli voľne uložené. Polícia v tomto prípade zatiaľ nikoho nezatkla.

Múzeum Andyho Warhola má 20 rokov

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach oslávi v roku 2010 20. výročie svojho založenia. Jeho ambíciou je pripraviť novú koncepciu dramaturgie s prihliadnutím na širšie poňatie popu. Kurátor múzea Michal Bycko uviedol, že návštevníkom chcú ponúknuť multimediálne umenie, v ktorom sa pop-art prelína s popovou muzikou, ktoré v 50. rokoch valcovali svet. Múzeum sa chce širšie venovať aj etnografickému a národopisnému skúmaniu rodiny Warholovcov. Nechce byť len galériou obrazov, ale svojim hosťom chce ponúknuť bohatú zbierku artefaktov, ktoré patrili umelcovi a získať čo najviac informácií o jeho pôvode.