V Londýne vznikne múzeum venované poézii

Z londýnskeho domu, v ktorom prežili svoje posledné búrlivé mesiace francúzski básnici Arthur Rimbaud a Paul Verlaine, sa stane múzeum venované poézii. Georgiánsky dom na severe Londýna doteraz chátral a stávala sa z neho ruina. Na poslednú chvíľu ho však kúpil priaznivec umenia Michael Corby, ktorý by z neho rád vytvoril kultúrne centrum. Tiež chce priblížiť návštevníkom tvorbu kontroverzných básnikov Rimbauda a Verlaina.

“Veci sa rozbehli veľmi rýchlo a teraz som dosť optimistický,” povedal Graham Henderson, riaditeľ neziskovej organizácie Básnici v meste, ktorá sa špecializuje na projekty týkajúce sa poézie. Dodáva, že renovácie múzea sa už začali.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Prvá pobočka slávneho múzea za hranicami Paríža

Nové pracovisko múzea Centre Pompidou dňa 11. mája 2010 otvoril francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v meste Metz na severovýchode Francúzska neďaleko hraníc s Nemeckom. Centre Pompidou-Metz je prvá pobočka slávneho múzea za hranicami Paríža. “Toto je úžasná chvíľa pre kultúru tejto krajiny, pretože je to po prvý raz, čo sa veľká kultúrna inštitúcia decentralizovala,” spresnil krátko po otvorení riaditeľ parížskeho Centre Pompidou Alain Seban. “Viete, vo Francúzsku sme trochu centralizovaní, takže takýto krok je niečo ako malá Francúzska revolúcia,” povedal riaditeľ múzea Laurent Le Bon s tým, že “národné zbierky sú pre všetkých”. “A prečo Metz? Pretože tu nebolo žiadne veľké múzeum moderného umenia,” vysvetlil. Budova, ktorú navrhli Shigeru Ban a Jean de Gastines, sa vôbec nepodobá na budovu parížskeho centra. Aj toto múzeum však ponúkne prístup k mnohým umeleckým dielam napríklad od Georgesa Braqueho, Pabla Picassa, Jacksona Pollocka či Joana Miróa. “Predstavuje najširšiemu možnému publiku najsúčasnejšie formy umenia a kreativity,” uviedol Laurent Le Bon. Centre Pompidou nebude jediné múzeum, ktoré otvorí svoje brány aj mimo francúzskej metropoly. O dva roky má múzeum Louvre otvoriť pobočku v severofrancúzskom meste Lens.

Poklady Afganistanu

Švajčiarsko sa postaralo o zachovanie kultúrnych pamiatok Afganistanu. Neznáma dedinka Bubendorf sa stala za posledné roky najbezpečnejším miestom pre ohrozené artefakty. Stala sa tiež vyhľadávaným miestom pre predstaviteľov súperiacich afganských frakcií.