V Liptovskom múzeu otvorili zrekonštruované priestory

V Liptovskom múzeu Ružomberok v prvej polovici októbra 2009 pre verejnosť otvorili zrekonštruované priestory za 830-tisíc €. Pre agentúru SITA to povedala Iveta Zuskinová, riaditeľka múzea.

“Rekonštrukčné práce trvali od roku 2007. Počas troch rokov sme financie z pokladne Žilinského samosprávneho kraja investovali do novej strechy, vybudovania podkrovných expozičných a výstavných priestorov. Obnovená bola aj hlavná výstavná sála na prízemí budovy. Obnova strechy bola nutná pre jej havarijný stav,” konštatovala. Pri stavebných úpravách výstavnej sály sa podarilo odkryť kazetovú mozaikovú podlahu pôvodného pódia z roku 1936.


V podkroví je sprístupnená prvá časť expozície, ktorá prezentuje sakrálne umenie zo zbierok múzea. Dominantným exponátom je na Slovensku ojedinelý oltár z 13. storočia z gotického kostola Všetkých svätých v Ludrovej. “Budovanie tejto expozície podporilo grantom Ministerstvo kultúry SR. Postupne budú vybudované aj ďalšie expozície úžitkového umenia a historických zbraní. Sprístupniť ich chceme v budúcom roku,” uviedla Zuskinová.


Jeden z nových priestorov má viacúčelovú funkciu. Okrem prezentácie bude slúžiť aj na vzdelávanie modernou formou, s využitím novej techniky. “Vybudovaním priestorov v podkroví a rekonštrukciou výstavnej sály začína múzeum budovanie expozícií novou modernou formou s netradičným výstavným mobiliárom,” dodala.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Matejov dom sprístupnený, je v ňom nová expozícia

Otvorením novej, interaktívnej stálej expozície v zrekonštruovanom Matejovom dome v areáli banskobystrického mestského hradu dnes Stredoslovenské múzeum oslávi sté výročie otvorenia svojej prvej stálej expozície a 120. výročie svojho založenia. Verejnosti tak budú opäť sprístupnené pôvodné priestory prvej stálej expozície, ktorú tam 17. októbra 1909 otvorilo vtedajšie Mestské múzeum, predchodca dnešného Stredoslovenského múzea.