V Liptovskom Jáne obnovia jeden zo 17 kaštieľov

Obrázok k článku

V Liptovskom Jáne komplexne obnovia kaštieľ zo 17. storočia za peniaze z eurofondov. Bude slúžiť ako múzeum, informačné centrum či kultúrny stánok, konštatoval pre agentúru SITA starosta obce Juraj Filo. „Kaštieľ s popisným číslom 132 sa pôvodne volal Eugen Szentiványi, miestni ho nazývali Klimovský. Vznikne v ňom multifunkčná sála, ktorá bude slúžiť na kultúrne a spoločenské podujatia. Doposiaľ sme na ne v obci nemali vhodné priestory. Do kaštieľa sa po obnove presťahuje informačné centrum, obnovíme v ňom múzeum, umiestnime tam knižnicu a klubové priestory,“ vymenoval.

Projekt rieši aj obnovu priľahlej záhrady. „Vznikne v nej amfiteáter pre 300 ľudí a park oddychu. Pri samotnom kaštieli zbúrame prístavby, ktoré vznikli za socializmu. Vymeníme okná, nainštalujeme vykurovanie, vodovod a elektrinu, obnovíme klenbové pivnice, omietky, aby sme zachovali pôvodný ráz stavby. Vybavený bude novým nábytkom," dodal Filo.

Náklady na projekt sú podľa zmluvy 931-tisíc eur, z eurofondov pôjde 884-tisíc a zvyšok z obecnej pokladnice. „Ide o maximálne hodnoty, po verejnom obstarávaní budú sumy nižšie. Rekonštrukciu by sme chceli začať v lete. Práce by mali trvať do roku 2012,“ špecifikoval Filo.

„Prínosom rekonštrukcie je záchrana kultúrnej pamiatky a obnoví sa ďalší kaštieľ v obci, v ktorej sa ich nachádza 17 a okrem toho šesť kúrií. Slúžiť bude obyvateľom a návštevníkom obce celoročne,“ poznamenal. Kaštieľ je v jadre renesančná stavba, v 19. storočí dostal klasicistickú fasádu. V minulom storočí v ňom bolo Jánske múzeum a slúžil aj ako kultúrny dom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Ružomberok podá projekt na obnovu synagógy

Ružomberská radnica chce v tomto roku získať 1,3 mil. € z eurofondov na rekonštrukciu židovskej synagógy. Potvrdil to primátor mesta Michal Slašťan. “Po rokovaní s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Pavlom Frankom sme sa dohodli, že zväz objekt synagógy predá mestu za symbolické euro. Správcom budovy musí byť nezisková organizácia,” vysvetlil.

Z bývalého skleníka v kaštieli má byť viacúčelová hala

Nevyužívaný niekdajší skleník svätoantonského kaštieľa chce tamojšie Múzeum vo Svätom Antone, ktoré kaštieľ spravuje, zrekonštruovať a využívať ako multifunkčné zariadenie na výstavy, kultúrno-vzdelávacie aktivity pre deti i konferenčnú halu. Ako uviedol riaditeľ múzea Marian Číž, projekt rekonštrukcie za zhruba 500-tisíc eur získal podporu z Regionálneho operačného programu a v súčasnosti sa pripravuje súťaž na dodávateľa. “Takýto priestor na výstavy či semináre v kaštieli nemáme. Projekt počíta s tým, že pôvodné nosné stĺpy budú priznané a budú pripomínať pôvodný účel skleníka,” povedal Číž. Rekonštrukčné práce by sa podľa neho mohli začať na jeseň a trvať majú dva roky.