V Levoči aj tento rok sprístupnia 70-metrovú vežu baziliky

Obrázok k článku

Levoča otvorí aj počas tejto letnej turistickej sezóny pre domácich i turistov vežu Baziliky sv. Jakuba, plánuje tak urobiť v polovici júla. „Návštevnosť v minulej sezóne nás veľmi milo prekvapila. Za dva mesiace fungovania vežu navštívilo 6 500 turistov, čo je veľmi pekné číslo, ktoré sa vyrovná ročnej návštevnosti niektorých regionálnych múzeí. Aj keď veža fungovala len v skúšobnej prevádzke, bola atraktívnym miestom pre návštevníkov z celého sveta,“ uviedol pre agentúru SITA Kamil Tomčofčík z oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta v Levoči.

 

S opätovným otvorením veže samospráva zatiaľ čaká. „Presný termín nepoznáme, keďže na veži sa stále realizujú rekonštrukčné práce,“ informoval Tomčofčík. Fungovať sa podľa neho bude v rovnakom režime ako v minulom roku. Návštevníkov bude vežou sprevádzať opäť tím z minulého roka, a to študenti vysokých škôl. „Študenti, ktorých sme vybrali prostredníctvom konkurzu, sa osvedčili. Tvorili zohraný tím, ktorý ponúkal vysokú kvalitu sprevádzania. Všetci prejavili záujem pokračovať v práci počas tejto sezóny, takže aj my sme radi, že na vežu nastúpia ľudia, ktorí už vedia, čo sa od nich očakáva a sú plne pripravení,“ vysvetlil pracovník levočského oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta.

 

Zámerom otvorenia veže bolo už vlani posilniť cestovný ruch v meste. „Veža má svoje miesto na trhu cestovného ruchu, je dostatočne atraktívna a tým, že fungujeme až do 19:00, vypĺňame voľný čas návštevníkom mesta, ktorí už nemôžu navštíviť ostatné atrakcie, keďže v tom čase sú už zatvorené,“ uviedol Tomčofčík.

 

Pôvodná veža bola s kostolom postavená približne v 14. storočí a bola vyššia. „V 19. storočí ju prestavali do neogotického slohu a je to jedna z najstarších neogotických veží na území dnešného Slovenska. Stavba bola realizovaná podľa plánov Fridricha Mücka,“ predstavil v minulosti stručnú históriu sprievodca Štefan Plačko.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články