V Kostole sv. Petra z Alkantary v Okoličnom otvoria múzeum

Obrázok k článku (farnostokolicne.sk)

Múzeum Ladislava Mattyasovszkého otvoria v objekte Kostola sv. Petra z Alkantary v Okoličnom. Jeho expozíciu sprístupnia v nedeľu, 23. októbra. Ide o jednu z aktivít projektu, ktorý pripravila farnosť v Okoličnom spolu s farnosťou Morkovice. Ďalšou bude odborná konferencia zameranej na sakrálne umenie baroka a gotiky a návrh tematickej trasy po sakrálnych pamiatkach Liptova a Severnej Moravy sprístupnený na internetovej stránke www.sakralnacesta.sk. Súčasťou slávnostného dňa bude aj odpustová svätá omša, ktorú bude celebrovať spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka.

Program slávnosti 23. októbra 2011:

14:00 h – Odborná konferencia

Predstavenie sakrálnej cesty – Mgr. Jozef Tomaga, správca farnosti Okoličné

Jedinečnosť gotiky v Okoličnom – Doc. PhDr. Karol Kahoun, historik umenia

Gotický oltár v Okoličnom – PhDr. Dušan Buran (SNG)

Novoobjavený gotický portál – ak. soch. Juraj Maták (ORA Levoča)

Postava L. Mattyasovszkého – Mgr. Iveta Blažeková (Múzeum J.Kráľa)

15:30 h – Oficiálne otvorenie Múzea Ladislava Mattyasovszkého

16:00 h – Odpustová sv. omša – celebruje Mons. Štefan Sečka, spišský diecézny biskup

TK KBS informoval Jozef Tomaga

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.

Martin > Michalský jarmok

V nedeľu 2.októbra sa v Múzeu slovenskej dediny v Martine –Jahodníckych hájoch uskutoční ďalšie z cyklu XV.národopisného roka – tradičný Michalský jarmok. Predstavia sa na ňom viacerí ľudoví remeselníci a výrobcovia najmä z oblasti severozápadného Slovenska s ukážkami tradičných remesiel a výrob.

Odpovede

Comments are closed.