V kórejskom Soule o Banskej Štiavnici

V dňoch 1. až 9. októbra sa konalo v Soule 21. generálne zhromaždenie Medzinárodnej rady múzeí (ICOM) súbežne s 20. generálnou konferenciou ICOM. Nosná téma konferencie bola „Múzeá a nehmotné dedičstvo“. Výber miesta konferencie nebol náhodný. Udržiavanie kultúrnych tradícií a zvykov a ich prenos z generácie na generáciu je v Kórei ukážkový. Na konferencii sa zišlo takmer 2000 múzejníkov zo 105 krajín celého sveta. ICOM pracuje prostredníctvom odborných komisií. Kultúrno-výchovná komisia ICOM/CECA patrí medzi najpočetnejšie a najdôležitejšie a práve v Soule sa potvrdilo, že výročná konferencia tejto komisie sa bude konať u nás v Banskej Štiavnici v termínoch od 17. do 23. septembra 2005. Je to pre nás veľká pocta i záväzok, no hlavne veľká šanca predstaviť bohatú kultúru nášho regiónu výborným odborníkom z celého sveta. Téma banskoštiavnickej konferencie bude „Partnerstvo vo výchove a vzdelávaní prostredníctvom múzeí“ a hlavným organizátorom konferencie bude Múzeum vo Svätom Antone.

Autor: Marián Číž, Štiavnický život 19/2004

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Múzejníci z celého sveta sa stretnú v Banskej Štiavnici

Autor: Marián Číž, Štiavnický život 10/2005
V dňoch 17. až 23. septembra organizuje Múzeum vo Sv. Antone a Slovenský komitét Medzinárodnej rady múzeí – ICOM výročnú konferenciu Kultúrnovýchovnej komisie ICOM – CECA u nás v Banskej Štiavnici. Záštitu nad podujatím má prvá dáma Slovenska pani Gašparovičová.

Na margo XVII. generalnej konferencie ICOM v Norsku

Kazde tri roky sa schadzaju clenovia Medzinarodnej rady muzei ICOM (International Council of Museums) na generalnej konferencii. ICOM je medzinarodna mimovladna organizacia muzei a profesionalnych muzejnych pracovnikov, ktora sa zaobera presadzovanim zaujmov muzeologie a dalsich disciplin, suvisiacich s riadim a prevadzkou muzei. Bola zalozena roku 1946 a dnes ma vyse 10 000 clenov z viac ako 120 krajin. Sekretariat organizacie sidli v Parizi. Zakladnou organizacnou jednotkou ICOM su narodne komitety (93), ktore reprezentuju zaujmy ICOM na narodnej urovni, odbornej cinnosti sa venuje 26 medzinarodnych komitetov:…

V utorok oslávime Medzinárodný deň múzeí

BRATISLAVA 17. mája 2004 (SITA) – Slovenské múzeá napriek neutešenej situácii – znižovaniu dotácií štátu a prepúšťaniu zamestnancov, oslávia v utorok Medzinárodný deň múzeí. Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA Gabriela Podušelová z Muzeologického kabinetu Slovenského národného múzea (SNM), viaceré múzeá a galérie otvoria v utorok, ale aj v priebehu celého tohto týždňa svoje brány bezplatne. Predstavia počas roka pre verejnosť nedostupné zbierky a ponúknu rad ďalších atrakcií, akými sú ukážky reštaurovania, ale aj bezplatné ohodnotenie starožitností, určovanie nerastov, či minerálov. Snahou múzeí a galérií je prilákať čo najviac ľudí a ukázať im svoju prácu. Medzinárodný deň múzeí tak chce ukázať, že múzeum nie je len miestom vzdelávania a poznávania, ale aj miestom oddychu a zábavy pre všetkých ľudí bez ohľadu na vek.

ICOM – Medzinárodná rada múzeí

ICOM – Medzinárodná rada múzeí – International Council of Museums
Členská základňa Slovenského komitétu ICOM v roku 2002 bola: 44 individuálnych členov a 5 inštitucionálnych členov. Členská základňa SK ICOM sa v roku 2002 stabilizovala. Z priamo riadených organizácií MK SR v gescii SKD sú inštitucionálnymi členmi – Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum, a Slovenské národné literárne múzeum (org. zložka Slovenskej národnej knižnice). Výška členského poplatku sa určuje podľa počtu zamestnancov v inštitúcií – za rok 2002 bola uhradená suma 25 000,- Sk za SNG a SNM, suma 18 500 za SNLM. Tieto poplatky sú hradené z rozpočtov organizácií.

Situácia vo financovaní slovenských múzeí je kritická

Situácia vo financovaní slovenských múzeí je kritická. “Financie, ktoré sa múzeám dostávajú na ich činnosť, ani zďaleka nepokrývajú to, čo by mali múzeá plniť podľa zákona,” povedala dnes na tlačovej konferencii predsedníčka Zväzu múzeí na Slovensku Marta Janovíčková. Tejto téme sa bude venovať približne 100 delegátov na nadchádzajúcom 20. valnom zhromaždení zväzu múzeí.