V Komárne odhalia bronzovú sochu kráľa Štefana na koni

Bronzová socha uhorského kráľa Štefana na koni bude dominovať Tržničnému námestiu v Komárne, ktoré sa má zároveň premenovať na Námestie svätého Štefana. Odhalia ju 21. augusta o 18:00. Jej autorom je maďarský akademický sochár Lajos Győrfi, známy tvorbou plastík maďarských historických postáv najmä z revolučných rokov v Uhorsku. Ako informoval primátor Komárna Tibor Bastrnák, bronzová socha váži zhruba tonu, hmotnosť podstavca zo železobetónu obloženého kameňom je 25 ton.

Na čelnej strane podstavca sa nachádza kráľov charakteristický znakový monogram. Bronzová socha kráľa Štefana na koni predstavuje hrdého, silného panovníka, vojvodcu. Odetý je v kaftane siahajúcom po kolená, s drôteným pancierom a na pleciach má korunovačný plášť. Oduševnený výraz tváre a jej charakter vychádzajú z kráľovej busty z maďarskej Kaloče. Svätoštefanská koruna na hlave symbolizuje panovníka ako zakladateľa štátu. Meč a aj kopija so zástavou symbolizujú silu a moc, trojvršie a dvojkríž na zástave sú symbolmi kresťanského kráľa. “Okolie sochy bude v budúcnosti parkovo upravené a vydláždené, k úplnosti umeleckého diela bude prispievať dekoratívne večerné nasvietenie,” uviedol Bastrnák.


S myšlienkou postaviť sochu prišiel komárňanský Jókaiho všeobecno-vzdelávací a múzejný spolok a občianske združenie Palatinus, podporilo ju mestské zastupiteľstvo. Jej zhotovenie stálo okolo 100-tisíc eur, sčasti sa na dielo vyzbierali aj občania.


Svätý Štefan bol v rokoch 995 – 997 kniežaťom Nitrianskeho kniežatstva. V roku 1000 bol korunovaný za prvého kráľa Uhorska. Vytvoril župný systém kráľovstva, za sídlo jednej zo žúp ustanovil Komárňanský hrad. Nestal sa ani pápežským, ani cisárskym vazalom, viedol úspešné boje proti vnútorným i vonkajším nepriateľom ohrozujúcim krajinu. Zomrel v roku 1038 v Ostrihome, v roku 1083 ho vyhlásili za svätého. Pochovali ho v bývalej katedrále v Stoličnom Belehrade (Székesfehérvár, Maďarsko). Jeho hrob i sarkofág sa zachovali dodnes a v tamojšom múzeu sú prístupné verejnosti.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitrianska katedrála

Za?iatok kres?anstva na Slovensku môžeme vystopova? k mestu Nitra ku kostolíku, ktorý bol postavený knieža?om Pribinom a pomenovaný po sv. Emeramovi biskupovi z Regensburgu, odkia? pochádza aj sú?asný pápež.

Odpovede

  1. V Komárne odhalia bronzovú sochu kráľa Štefana na koni

    Primátor Komárna preberá zodpovednosť za dátum odhalenia sochy
    Ako tvrdí primátor Komárna Bastrnák, k výberu prispel aj sochár. Tvrdí, že reakcie o netaktnosti výberu dátumu sú veľkým nedorozumením. Návštevu prezidenta MR Lászlóa Sólyoma na Slovensku 21. augusta odmietajú slovenskí oficiálni politickí predstavitelia.

    BRATISLAVA 20. augusta (SITA) – Za výber 21. augusta ako dátumu odhalenia sochy Svätého Štefana v Komárne, čo vďaka avizovanej návšteve maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma vyvolalo vlnu nevôle slovenských politikov, preberá plnú zodpovednosť prípravný výbor slávnosti. Pre agentúru SITA to povedal predseda výboru a primátor Komárna Tibor Bastrnák. “Je to naša vina,” vyhlásil. Ako tvrdí, k výberu prispelo viacero vecí. Jednou z nich je to, že sochár stanovil dátum, kedy bude dielo hotové s presnosťou na jeden deň. Lajos Györfi tento deň stanovil na 20. augusta. Odhalenie sochy preto stanovili na piatok 21. augusta a rozoslali pozvánky ľuďom, ktorí akciu podporovali. Medzi tými, ktorí ju prijali, bol aj maďarský prezident Sólyom, povedal Bastrnák.

    Podľa troch najvyšších slovenských ústavných činiteľov – prezidenta Ivana Gašparoviča, premiéra Roberta Fica a predsedu parlamentu Pavla Pašku – je Slovensko už niekoľko týždňov vystavené hrubým a nevyberaným útokom pre novelu zákona o štátnom jazyku zo strany oficiálnych predstaviteľov Maďarska, vrátane Sólyoma. Maďarský prezident neprejavil záujem stretnúť sa počas pripravovaného pobytu na Slovensku s niektorým z oficiálnych predstaviteľov SR a navyše sa na návštevu chystá v deň výročia začiatku okupácie krajiny vojskami niektorých štátov bývalej Varšavskej zmluvy, vrátane Maďarska. “Je to veľké nedorozumenie,” odpovedá na vyhlásenia o netaktnosti návštevy Bastrnák. To, že Sólyom prijal pozvanie je podľa neho pozitívna vec. “Nemali sme žiadny úmysel niečo znevážiť. Keby prezident Sólyom neprišiel, nevznikol by problém a každý by to bral pozitívne,” uzavrel komárňanský primátor.

  2. Re: V Komárne odhalia bronzovú sochu kráľa Štefana na koni
    Maďarské strany odmietajú výroky Fica k návšteve Sólyoma
    SMK a Most-Híd sú proti presúvaniu zodpovednosti za prípadné extrémistické útoky počas odhalenia sochy Sv. Štefana v Komárne na prezidenta Maďarska Lászlóa Sólyoma. Za výrokmi odsudzujúcimi súkromnú návštevu Sólyoma v SR vidia politický boj.

    BRATISLAVA 20. augusta (SITA) – Proti výrokom predstaviteľov SR na adresu maďarského prezidenta sa ohradzujú strany Most-Híd a SMK. Presúvanie zodpovednosti za prípadné akcie extrémistov počas piatkového odhalenia sochy Sv. Štefana v Komárne na prezidenta Maďarska Lászlóa Sólyoma je podľa strany Most-Híd od premiéra Roberta Fica nedôstojné. “Výroky predsedu vlády SR…priamo nabádajú slovenských extrémistov, aby vyvolali konflikt v Komárne,” upozorňuje vo vyhlásení SMK, ktorá ich považuje za krajne nebezpečné a nezodpovedné. SMK za prípadné problémy, ktoré môžu vzniknúť v Komárne pri príležitosti odhalenia sochy Sv. Štefana za účasti L. Sólyoma, považuje za zodpovedného predsedu vlády SR.

    Podľa SMK a Most-Híd je v pozadí nesúhlasných vyjadrení k piatkovej súkromnej návšteve Sólyoma politický boj. Ako konštatuje Most-Híd, “opätovné vyvolávanie vášní a nedôvery ako súčasť politického boja nie je v záujme občanov Slovenskej republiky”. Vedenie strany ľutuje, že na odhalenie sochy Sv. Štefana v Komárne nebol pozvaný žiadny predstaviteľ SR. “Sv. Štefan je jedným zo symbolov našej spoločnej histórie, a aj takéto podujatie by mohlo slúžiť na zbližovanie, upevňovanie vzájomnej dôvery a spolupráce,” uvádza sa vo vyhlásení Most-Híd, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca strany Peter Horváth.

    SMK za výrokmi Roberta Fica vidí manipuláciu. Tvrdí, že predseda vlády SR vyjadreniami na adresu prezidenta Maďarskej republiky chce prekryť konflikty vo vládnej koalícii, “konkrétne okolo odvolania ministra životného prostredia Viliama Turského pre opakované korupčné kauzy”.

    Delegácia SMK pod vedením predsedu Pála Csákyho sa zúčastní na odhalení sochy kráľa Sv. Štefana. SMK pripomína, že termín odhalenia sochy neurčil prezident Maďarskej republiky, ale vedenie mesta Komárno. “Spájať akýmkoľvek spôsobom tisíc rokov oslavovaný národný sviatok s udalosťami z roku 1968 považujeme za účelové a krajne nemiestne,” dodáva sa vo vyhlásení, o ktorom agentúru SITA informovala Eva Dunajská z tlačového oddelenia SMK.

    K piatkovej neoficiálnej návšteve maďarského prezidenta v Komárne vydali v stredu 19. augusta traja najvyšší ústavní činitelia SR spoločné vyhlásenie. Prezident Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška a predseda vlády Robert Fico považujú neoficiálnu návštevu prezidenta Maďarska Lászlóa Sólyoma v Komárne 21. augusta za nevhodnú a “László Sólyom nie je v tento deň v SR vítaným hosťom”. Vo vyhlásení zdôvodnili nevhodnosť návštevy napríklad jej termínom spojeným s výročím začiatku okupácie – 21. augustom 1968, tiež faktom, že Sólyom “neprejavil záujem stretnúť sa počas pripravovaného pobytu na území SR s niektorým z oficiálnych predstaviteľov SR” alebo aj tým, že “Slovenská republika je už niekoľko týždňov vystavená hrubým a nevyberaným útokom zo strany oficiálnych predstaviteľov MR, vrátane prezidenta Sólyoma”.

    “Ako nemôžeme zabrániť a ani to neurobíme, lebo chceme mať dobré vzťahy, pánu prezidentovi prekročiť hranice, tak nevieme zastaviť ani extrémistov zo Slovenskej pospolitosti. Ak sa tam niečo zomelie, tak zodpovednosť za to bude mať on, vyprovokoval návštevu, prišiel bez toho, aby sa poradil,“ cituje premiéra dnešné vydanie denníka SME v článku Premiér návštevu vníma ako hrubú provokáciu.

  3. Re: V Komárne odhalia bronzovú sochu kráľa Štefana na koni
    dufam, ze mi bude odpustene, ake prispevky som stiahla k clanku o soche krala Stefana v Komarne… ale ked ja stale nezorumiem tymto zabo-mysim vojnam a chcela som vas vlastne informovat, akym “vzornym” prikladom nam idu ti, ktori asi netusia, ze vytvaraju dalsie dejiny…

Comments are closed.