V Katedrále sv. Emeráma vznikne stála prezentácia archeologických nálezov

Obrázok k článku, zdroj: net

V Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade vznikne stála prezentácia archeologických nálezov. Realitou by mala byť okolo Veľkej noci, kedy sa zároveň skončí rozsiahla rekonštrukcia katedrály. V súčasnosti hľadá Nitrianske biskupstvo, pamiatkari a archeológovia vhodnú formu prezentácie. Možnosti sú dve – pochôdzne sklo alebo otvorený priestor so zábradlím. Biskupstvo ako správca hradného areálu preferuje prvú možnosť. „Priestory sú vzácne a nechceme, aby sme prišli o časť priestoru katedrály,“ povedal pre agentúru SITA Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.

     Návštevníci uvidia napríklad stenu z vápencových kvádrov z doteraz najstaršieho nájdeného kostola. Pochádza spred polovice 11. storočia, možno až z druhej polovice 9. storočia. Na spôsob prezentácie sedílií – teda sedadiel vo výklenku múru v severnej stene Dolného kostola, majú archeológovia a pamiatkari odlišný názor. Archeológovia ich chcú ukázať celé, pamiatkari len vrchnú časť a spodnú časť navrhujú zasypať. Riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay si myslí, že návštevníci si takto nebudú vedieť predstaviť, ako sedadlo vyzeralo. Biskupstvo je podľa slov Judáka tiež za prezentáciu celých sedílií.

     „Po dohode s archeológmi by sme v katedrále chceli v okruhu sviatku svätého Cyrila a Metoda inštalovať veľkomoravské kresťanské artefakty, plánovaná je aj výstava známok, ktoré zobrazujú cesty Jána Pavla II.,“ doplnil biskup. Na sviatok svätých Cyrila a Metoda 5. júla býva na Nitrianskom hrade celoslovenská púť a do Nitry teda prichádza viac návštevníkov. Stálu expozíciu s veľkomoravskými nálezmi plánuje zriadiť Archeologický ústav v priestoroch bývalých kasární pod Zoborom pri príležitosti 1150. výročiu príchodu svätých Cyrila a Metoda v roku 2013. Vzniknúť by tam malo nové múzeum v Nitre.

     „Zapožičali by sme si artefakty z časti, ktorá sa týka kresťanstva,“ dodal Judák.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Objav fresiek v dolnom

    Objav fresiek v dolnom kostole na Nitrianskom hrade

    Na prilozenych fotkach (autor J.Stupka NR) je zachyteny najnovsi objav nadhernych fresiek, ktore zasadne menia a posuvaju predpokladane datovanie minimalne jedneho muru dolneho kostola do stredoveku. Su lokalizovane pri a za oltarom Snimanie z kriza od Joannesa Perneggera z roku 1662. Na fotke s lesenim su vlavo hore, za bielym rebrikom.  

Comments are closed.