V Katedrále sv. Emeráma objavili najstaršie pastofórium v Uhorsku

Najstaršie pastofórium v celom bývalom Uhorsku sa podarilo objaviť pri reštaurovaní Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Schránka na prechovávanie Sviatosti oltárnej sa nachádzala v hornej lodi chrámu pod ozdobou, preto ju predtým nebolo vidieť. Pochádza z roku 1497 a s najväčšou pravdepodobnosťou ju zhotovili majstri z Florencie. Na území bývalého Uhorska sa nachádzajú len štyri renesančné pastofóriá, nitrianske je z nich najstaršie.

Reštaurovanie hradnej katedrály trvá už tri roky. Bola v havarijnom stave, naposledy sa opravovala v rokoch 1931 – 1933. V najhoršom stave boli fresky na strope kostola. Keby sa dlho váhalo s ich obnovou, časom by úplne zanikli. Rekonštrukcia hornej lode je už takmer dokončená, chýba ešte oprava chrámových lavíc, ktorá bude – tak ako všetko ostatné – pod dohľadom pamiatkarov. „Medzitým sa stala taká kuriózna vec, že nám zmizli medené dažďové zvody, takže na jednej strane sa usilujeme budovať a na druhej strane prichádza aj k takýmto deštrukciám, ale to už, žiaľ, patrí k životu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.


V súčasnosti sa rekonštruuje dolná loď, takmer polovica už je hotová. Tiež sa reštaurujú obrazy a nábytok. „Nádejám sa, že koncom roka 2011 by mohla byť rekonštrukcia katedrály ukončená,“ skonštatoval Judák. Katedrála je prístupná verejnosti, uzavreté sú vždy len časti, na ktorých sa aktuálne pracuje.


Katedrála sv. Emeráma pozostáva historicky i architektonicky z troch chrámových priestorov – horného kostola, dolného kostola a románskeho kostolíka, ktorý pochádza z prelomu 11. a 12. storočia. Jedným z najvýznamnejších diel katedrály je ranobarokový oltár z roku 1662, ktorého autorom je rakúsky sochár Jan Pernegger.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitrianska katedrála

Za?iatok kres?anstva na Slovensku môžeme vystopova? k mestu Nitra ku kostolíku, ktorý bol postavený knieža?om Pribinom a pomenovaný po sv. Emeramovi biskupovi z Regensburgu, odkia? pochádza aj sú?asný pápež.

Výročie posvätenia katedrály sv. Emeráma

Veriaci v Nitrianskom biskupstve si v piatok 20. novembra pripomenuli sviatok Výročia posvätenia svojho katedrálneho chrámu. Zasvätený je svätému mučeníkovi Emerámovi a jeho história je spojená s prvým kresťanským chrámom v stredovýchodnej Európe, ktorý dal v roku 829 postaviť v Nitre knieža Pribina. Nitrianska katedrála je sídlom biskupstva, ktoré preukázateľne jestvovalo už v roku 880, teda ešte za života svätého Metoda. Katedrála – bazilika na Hrade v Nitre je zložená z troch kostolov.