V kaštieli v Moravanoch po rokoch otvoria prvú výstavu

Obrázok k článku od zora.

Občianske združenie Kaštieľ Moravany pripravilo prvú verejnú výstavu v roky chátrajúcom kaštieli v Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch. Venovaná bude slovenskej architektúre, jej vernisáž sa uskutoční v nedeľu 23. septembra o 15:00. Výstavné priestory budú otvorené aj počas dvoch ďalších víkendov 28. – 30. septembra a 5. – 7. októbra vždy od 14:00 do 20:00.

 

„V spolupráci so Spolkom architektov Slovenska na tejto výstave predstavíme kolekciu pod názvom Slovenská architektúra 1995 – 2015 a expozíciu Cena Dušana Jurkoviča 2017,“ informoval agentúru SITA Anton Vrana, zástupca majiteľov moravianskeho kaštieľa. Návštevníci výstavy si budú môcť pozrieť aj areál kaštieľa a park na začiatku jeho obnovy podľa projektu Kaštieľ Moravany – návrat do života.

 

Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom s jedinečnou architektúrou je národnou kultúrnou pamiatkou, niekoľko desaťročí bol Domovom slovenských výtvarných umelcov a architektov. V posledných rokoch si ho pre nejasné vlastnícke vzťahy privlastnili vandali a bezdomovci. Nedávno objekt v blízkosti Piešťan kúpili manželia Petra a Róbert Vydrovci, ktorí sa rozhodli, že kaštieľ zrekonštruujú a vrátia tam umenie a život.

 

Moraviansky kaštieľ postavili koncom 16. storočia Thurzovci, vznikol spojením starších samostatných budov. V 18. storočí prešiel barokovými úpravami, postarali sa o ne Štefan a Pavol Motešickí. V 19. storočí kaštieľ nadstavili a vrátili mu renesančný vzhľad Zedwitzovci, šľachtická rodina z Bavorska. Poslednou väčšou prestavbou prešiel v 60. rokoch minulého storočia, kedy bol upravený pre potreby výtvarných umelcov. V Moravanoch nad Váhom sa konali známe medzinárodné sochárske sympóziá.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články