V kaštieli v Jablonici bude historický festival s remeslami

Obrázok k článku od zora.

Historickým festivalom a remeslami ožije v sobotu 1. septembra nádvorie kaštieľa v Jablonici v okrese Senica. Návštevníci budú vidieť aktuálny stav roky chátrajúceho kaštieľa, ale môžu tiež vidieť a aj si vyskúšať remeslá z čias dávno minulých. Chýbať nebudú ani šermiari, mučiareň aj s katom, zvieracia farma a ďalšie atrakcie. Výťažok z festivalu pôjde na záchranu kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

 

Verejnosť bude mať príležitosť prvýkrát vidieť celý areál kaštieľa. Ten bol niekoľko desaťročí rozdelený na dve časti, tie mali rôznych vlastníkov. Spojili ho až v tomto roku, keď obec Jablonica predala hospodársku časť so stajňami súkromnej spoločnosti, ktorá vlastní hlavný objekt kaštieľa. ,,Historický kaštieľ a hospodárska budova kaštieľa tvorili v minulosti jeden komplexný celok, slúžiaci jednému vlastníkovi. Hospodárska budova vždy patrila k historickému kaštieľu ako jeho nedeliteľná súčasť, o čom svedčia i zachované historické dokumenty,“ vysvetľuje obec predaj majetku bez súťaže za cenu podľa znaleckého posudku. Spoločnosť z Trnavy, ktorej patrí teraz už celý spojený areál, zaplatila za obecnú časť viac ako 100-tisíc eur.

 

Kaštieľ v niekdajšom mestečku Jablonica bol postavený v 17. storočí, Apponyiovci ho vlastnili až do začiatku 20. storočia. V období medzi dvoma svetovými vojnami slúžil ako sýpka, po druhej svetovej vojne v ňom bola až do roku 1968 základná škola, neskôr sklad podniku Zberné suroviny. Po desaťročiach chátrania začal vlastník kaštieľa s prvými záchrannými prácami, v čom mu pomáha hlavne občianske združenie Útulný domov a dobrovoľníci.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články